Sommar 2022

Magiska Övre Slotts

Vackra 1800-talslängor, lummiga innergårdar och en domkyrka av rang. Stadsdelen Övre Slotts är magiskt. Det är inte konstigt att Pelle Svanslös bor här!

Läs vidare

En strosande promenad genom kvarteren längs den norra delen av Övre Slottsgatan borde ligga på allas Att-göra-lista i sommar. Området är en helt egen värld. Nästan magiskt.

Övre Slottsgatan sträcker sig från Skolgatan i norr till den, för bilister, lite knepiga korsningen med Drottninggatan vid Carolina Rediviva.

Området med de gamla, härliga, av tiden lite tilltufsade, husen med hemliga innergårdar kastar flanörerna tillbaka i tiden. Då trånga gränderna med knotiga tvåvåningshus fick sin nuvarande karaktär efter en stor brand 1809. Det finns rester av bebyggelse från 1600-talet, men det mesta renoverades eller byggdes upp under 1800-talet.


IMG_0014

När du strosar i gränderna så passa på att kika på alla spännande skyltar som sitter utanför gårdarnas grindar. Kvarteret Pistolen, gården Brundisium och Rackarnäbben … här finns massor av Uppsalahistoria!

Både August Strindberg och Gustaf Fröding har huserat här som studenter.

6

Kullerstensgatorna inbjuder inte till högklackat, med annars är det en upplevelse att bara gå här. En nästan romantisk sådan.

På den östra sidan av Övre Slottsgatan, vid Carolina Rediviva hittar du Carolinaparken, som också kallas Engelska parken. Den är en av Sveriges första offentliga parker från 1800-talet med över 300 stora lärk- och lövträd. Passa på att ta en rumba à la Owe Thörnqvist med någon du gillar …

I Carolinaparken ligger charmiga Pelleparken med Pelle Svanslös våffelcafé och du kan passa på att gå en stadsvandring i Pelle Svanslös Uppsala med barnen. Och missa för allt i världen inte Pellegluggen på Åsgränd!

gården

På mäktiga Gamla kyrkogården, med anor från 1600-talet, precis intill Carolinaparken, vilar flera kända personer som Dag Hammarskjöld, Gustaf Fröding, Fadime Sahindal, och Gösta Knutsson mellan tunga lövträd och maffiga alléer. Kyrkogården har drygt 14 000 gravplatser, är oerhört vacker och inbjuder verkligen till en stilla promenad.

I dag ligger det både mysiga butiker och restauranger i kvarteren runt Övre Slotts.

Ett nytillskott är Tjuren, köttrestaurangen vid Martin Luther Kings plan, som fått fina omdömen sedan de öppnade 2019. Snett över gatan ligger en av Uppsalas mest legendariska pubar – Williams, där studenter möter vanlisar över ett digert ölutbud.

Villa Anna, hotellet och restaurangen som är poppis hos White Guide, hittar du en gatusväng österut precis intill Helga Trefaldighets kyrka. Akademihotellet på Övre Slottsgatan var Uppsalas första studentkorridor, kallad Gubbhyllan – endast för manliga studenter! Sedan 2002 är det hotell och nog det enda i centrala Uppsala där man kan hyra rum med självhushåll. Perfekt för familjen.

Området är studenttätt, med tunga pjäser som Universitetet och Carolina Rediviva i närheten. Studenttidningen Ergo har sin redaktion här.

En av alla härliga italienska krogar i Uppsala, Il Forno Italiano ligger i hörnet Övre Slottsgatan/S:t Olofsgatan och är ett givet val för både dejter och familjemiddagar. Ett stenkast neråt staden hittar vi Fyrisbiografen som är en av Sveriges äldsta. Här kan du slinka in och se filmer långt ifrån Hollywoodglam.

Och missa inte den lilla mysiga butiken Euforica of Sweden på Övre Slottsgatan 14 c. Fylld med energi och glädje, där du kan handla blommor och inredning eller bara inspireras.

När du är ute på din strosarpromenad så ta en sväng förbi Uppsalas pampiga Domkyrka och varför inte avsluta med en utmanande promenad upp för backen till Uppsala slott och blicka ut över vår stad.

Klassiska turistmål som även imponerar på den mest inbitne Uppsalabon.

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt