Reklam

Jazzrösten Canilla Enskär räds inga utmaningar

Jazzsångerskan och skådespelerskan Canilla Enskär har många strängar på sin lyra och hon räds nästan inga nya utmaningar. För drygt fyra år sedan tog hon steget att börja sjunga solo. Det visade sig vara ett bra kliv. 
Foto: Roger Schwalbe

Detta är ett reklamsamarbete med Visit Knivsta

– Jag hade jobbat bakom kulisserna på revyer, körkonserter och teatrar i många år. Med marknadsföring, biljettförsäljning, hemsida och allt möjligt. Det är klart att jag ibland tänkte att ”jag kanske ska ge mig på att sjunga ändå…” Men jag var osäker och vågade inte riktigt ta steget.

2016 gjorde Knivstarevyn en jubileumskonsert med Arlanda Big Band som firade 10 årsjubileum.

– Vi repade och en dag satt jag bredvid sångaren och revyartisten Roger Berglund vid en repetition. Jag sjöng med lite grann och Roger var snabb.

– Fan, Canilla … du ska ju sjunga jazz, sa han. Och jag gillar ju jazz så där såddes ett litet frö, skrattar Canilla.

Men Canilla Enskär gör inget halvhjärtat. Hon bokade tio privata sånglektioner. Där fick hon uppmuntran och ett kvitto på att hon ju visst kunde sjunga.

– Det första jag gjorde var att spela in en cover på Håkan Hellströms För sent för Edelweiss till en kompis som är stor Håkanfan. Jag ville ge henne en oväntad födelsedagspresent, berättar Canilla och fortsätter: Jag hörde av mig till gitarristen Ulf Holmberg som jag kände till sedan tidigare och frågade om han kunde skriva bakgrundsmusiken. Det kunde han. Jag lade sedan upp låten på min kompis Facebook på hennes födelsedag.

– Det var så kul! Jag kände direkt att jag ville göra mera musik.

52202762667_819c558a79_k

Canilla Enskär och Kristina Gissler

På Knivsta marknad 2017 hörde Företagarföreningen av sig. Uppvisningen med Securitas hundar var inställd och frågan var om hon kunde tänka sig att sjunga några låtar på stora scenen på Torget i centrum.

Hon tackade utan tvekan ja!

– Min första tanke när jag lagt på luren var: Vad sjutton har jag gett mig in på? Jag hade ju bara en låt.

Canilla valde ut två låtar till och började repa. Hon kontaktade Matilda Hübinette som driver populära puben Stationshuset i Knivsta och frågade om hon kunde få sjunga dagen innan marknaden. För att testa lite.

– Det var en liten publik på plats och det gick jättebra. Jag fick kramar efteråt och Matilda ville att jag skulle komma tillbaka och spela en hel konsert.

Hon tackade utan tvekan ja igen. Nu hade hon ju tre låtar i alla fall.

–  Jag satte upp ett mål. Jag skulle ha låtar och göra en hel spelning på Stationshuset. Och så blev det, berättar Canilla.

Hon valde ut sina favoritlåtar och satte tillsammans med Ulf ihop showen Från Monica Z till Bo Kaspers med låtar från olika årtionden.

–  Jag älskade det. Det är livsfarligt, man vill aldrig sluta, berättar Canilla entusiastiskt.

Se och hör mer av Canilla Enskär på YouTube

Även Ulf vill göra mera och föreslog att de skulle ge ut musiken.

–  Ja sade ja till det med, men jag visste ju inte hur man gör. Men Ulf är producent och om han tyckte att det var tillräckligt bra så kände jag: Det är bara att köra!

De spelade in sin egen version av Kents Visslaren. P4 Uppland var med på noterna och spelade den i radio.

Snöbollen var i rullning – det fanns ingen återvändo.

Ulf tyckte att vi skulle spela in ett helt album och jag sa ju ja! Så klart. Jag letade upp mina favoritlåtar från 40- och 50-talen och vi började arrangera de där låtarna.

I mars 2020 kom albumet A Blue Bird Day.

–  I den vevan träffade jag sångerskan Kristina Gissler, som ville hitta på något tillsammans.

För att kunna komma ut och spela mitt under pandemin arrangerade de spelningar i slottsträdgårdar.

–  Vi startade på Noors Slott med en livestreamad konsert som nu har laddats ner över 16 000 gånger. Vi fortsatte sedan på Taxinge slott, Venngarn och Rånäs slott. Det blev perfekt, dels hade vi tur med vädret, dels så kunde folk komma och titta med lagom avstånd i otroligt vackra miljöer, berättar Canilla.

–  Jag och Kristina fortsatte att samarbeta och gjorde julkonserter och sommarkonserter. I år slår vi på stort. Julkonserten går två dagar på CIK (Centrum för Idrott och Kultur) i Knivsta.

Canilla Enskär jobbar fortfarande med evenemang som, till exempel, Allsång vid Valloxen på Bistro Larsson i Knivsta som haft fyra uppskattade kvällar, varav en för barn, under sommaren.

Hon driver även Visit Knivsta som startade redan 2016.

– Jag var engagerad i sommarteatern, Knivstarevyn och 10-års jubileet tillsammans med Arlanda Big Band och vi hade ingenstans att marknadsföra oss.

Knivsta hade blivit utsedd till en av Sveriges tråkigaste kommuner och det gjorde mig förbannad! Jag är uppväxt med ett starkt föreningsliv, med eldsjälar och ideella krafter. Det räknades inte i den där undersökningen och alla som engagerade sig fick minimal uppskattning. Därför startade jag Visit Knivsta –  för att lyfta alla goda krafter inom föreningslivet och de företag som gör Knivsta bra. Kalendern blir större och större och alla får vara med. Både kommunala och andra arrangörer.

– Jag är glad att jag tog steget att börja sjunga själv. Och att jag startade Visit Knivsta. Nu är jag femtio och gör det JAG tycker är roligt, avslutar Canilla Enskär.

TIPS: Den 10 och 11 december medverkar Canilla Enskär i julshowen Julen är här på CIK i Knivsta. Biljetter hittar du HÄR


Reklamartiklar på Hejauppsala.com
Dessa artiklar är reklamsamarbeten med spännande utvalda Uppsalaföretag.

Läs fler artiklar HÄR

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt