Frisör i Uppsala

På Fusion samlas all kunskap under samma tak

Läs vidare

Mielindgruppen ligger bakom tre välrenommerade frisörsalonger i Uppsala. Bosses, Choices och Fusion – en nystart i lokalerna på Drottninggatan 10 som tidigare hette Barber & Babes.

Fusion är en sammanslagning av Frans Hår & stil och Barber & Babes. Två team har blivit ett, lokalerna är nyrenoverade och alla fjorton i personalen som tidigare var två salonger jobbar nu tillsammans.

– Det känns spännande och som en nystart, säger Mielindgruppens VD, Jenny Edvinsson.

Nyrenoverade lokaler

Lokalerna går i stiligt grönt, vinrött, trä och glänsande mässing. Den klassiska barberardelen har lite ny kostym. Den nyinredda lokalen utnyttjar ytorna effektivt och har fler frisörer och barberare på plats. Ännu mer kunskap under samma tak, alltså!

För på Fusion har man just den breda kunskapen. Här kan kunderna känna sig trygga oavsett om man vill ha hjälp med klippning, färgning, skägg, rakning, styling, extensions, håruppsättningar, permanent eller något annat.

Frisörer i uppsala fusion

Mielindgruppen drivs av Matilda Mielind och Jenny Edvinsson.

– Vi träffades 1993. Jag började som elev hos Bosse barberare på Bredgränd där Matilda jobbade som frisör. Jag fick anställning när Matilda gick på föräldraledighet, men när hon kom tillbaka fick jag sluta, men så ringde de två år senare och erbjöd mig en anställning igen, berättar Jenny Edvinsson med ett leende.

Matilda blev delägare redan 1994 och flyttade salongen till Fyristorg 2005 där den ligger kvar än i dag. Sedan 2013 är båda delägare i koncernen som i dag har tre salonger och en redovisningsfirma.

Personalen är delaktig

Duon startade tidigt ett målmedvetet arbete för att förbättra, skapa mål och visioner tillsammans med personalen.

– Det är viktigt för oss – att jobba med de här frågorna tillsammans med personalen, vi har regelbundna möten där alla anställda får vara med. Vi vill att de som jobbar med oss ska känna att de kan vara delaktiga och får vara med att driva verksamheterna framåt. Det var under ett sådant möte idén att starta Barber and Babes kom upp, förklarar Jenny.

Mielindgruppens salonger har 35 anställda barberare och frisörer.

– Många har tidigare varit egna företagare, det är vanligt i vår bransch. Vi vill se till att alla får tryggheten som det innebär att vara anställd. Hos oss har man kollektivavtal, betald semester, sjuklön och får föräldrapenning och friskvård, berättar Jenny.

– Vi vill att personalen ska var delaktig och jobba som team. Det är viktigt att de är välutbildade och tar sina gesällbrev. Men vi hjälper gärna unga på vägen dit och ger dem erfarenhet och feedback.

Matilda Mielind och Jenny Edvinsson

Matilda Mielind och Jenny Edvinsson

2018 slog Chioces upp portarna på Drottninggatan mitt i centrala Uppsala.

Man startade Chioces för att ta sin miljösatsning ett steg längre och samarbetar med utvalda leverantörer av ekologiska och veganska produkter.

– Efterfrågan ökar hela tiden och vi använder produkter som är så gröna det bara går utan att tulla på resultatet, berättar Jenny stolt.

Miljön i fokus

Mielindgruppen tar arbetsmiljöfrågorna på stort allvar och har arbetsmiljöansvariga som jobbar nära personalen och stöttar dem på alla sina salonger.

– Vi har en bra dialog med Miljöinspektionen och är noga med att miljöfrågan genomsyrar hela salongen. I allt från inköp och val av leverantörer till att sortera och återvinna på rätt sätt, förklarar Jenny.

Barber and babes by Fusion

Barberardelen på Fusion

Jenny Edvinsson är vd och den som sköter salongsverksamheten.

– Jag är gärna på salongerna, lyssnar in stämningen. Jag tycker att det är viktigt att personalen känner att jag finns där, förklarar Jenny.

Matilda är den största ägaren och står för de stora penseldragen. Hon har tidigare varit rådgivare i arbetsgivarorganisationen Frisörföretagarna och såg ett behov av en redovisningsbyrå för små företagare. Och ser Jenny och Matilda ett behov, då löser man det! Sedan 2021 driver Mielindgruppen redovisningsbyrån Zenit redovisning som i dag har kunder från vitt skilda storlekar och branscher. Redovisningsbyrån har i dagsläget tolv anställda.

– Jag och Matilda kompletterar varandra och båda vill vara med och driva branschen framåt. Uppsala är en bra stad att göra det i. Det finns en frisöranda i Uppsala, jag har aldrig känt att vi konkurrerar. Vi kan rekommendera vidare till frisörkollegor om det behövs. Vi önskar ju att det går bra för fler frisörföretag i Uppsala och har respekt för varandras kunskap, säger Jenny Edvinsson.


Reklamartiklar på Hejauppsala.com
Dessa artiklar är reklamsamarbeten med spännande utvalda Uppsalaföretag.

Läs fler artiklar HÄR

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt