Uppsalagodingar

Plockgruppen vet vad Uppsala vill ha

Läs vidare

Populära Kött Kök och Bar återuppstår efter nyår

För 15 år sedan öppnade populära Plock på Dragarbrunns Torg. Uppsalaborna tog genast stället till sitt hjärta. Ägarna
i Plockgruppen jobbar med fingertoppskänsla och har i dag flera ställen i stan. Och strax efter nyår öppnar Kött Kök och Bar.

Under hösten 2009 öppnade Plock på Dragarbrunns torg i centrala Uppsala. Caféet som låg där tidigare blev aldrig någon succé och plötsligt dök Plock upp! Med tunga färgglada draperier, vacker inredning och en ovanligt trevlig och glad kille bakom bardisken.
Restaurang Tilltugg på Vaksalagatan hade tidigare varit en av de allra första att servera tapas i Uppsala. Nu tog gänget bakom den succén konceptet vidare. Med en gedigen bar och skönt häng blev det snabbt en succé.
Den ovanligt glada och trevlige killen heter Stefan Wahlstrand och honom hittar vi fortfarande på Plock – 15 år senare.

Plock i Uppsala

Plock på Dragarbrunns Torg är poppis bland Uppsalaborna

Under åren har gänget bakom Plock, som i dag kallar sig Plockgruppen och består av Mats Naesström, Stefan Wahlstrand, Tony Thörnlund, Tomas Heller och Anders Törnkvist öppnat flera populära etablissemang i Uppsala. Till exempel Edenbergs i Rådhuset, The Loco, matlagningsstudion Oui Chef!, Tilltugg, Biztron och Kött Kök och Bar som nu återuppstår vägg i vägg med Plock på Dragarbrunns Torg.

Kött Kök och Bar var en av Uppsalas mest populära restauranger i början av 2000-talet. Då huserade man på Väderkvarnsgatan, i ganska små och inte helt optimala lokaler, men konceptet och kvalitén lockade kunder och det var fullt mest hela tiden.
– Jag och Tomas Heller var lite less på fine dining. Vi ville ha ett enkelt koncept. Vi kände att ”Vilka är vi att bestämma vad våra gäster tycker är gott?” Vi tog fram en palett med smaker och lät gästen bestämma precis hur man ville. Det blev en succé som många restauranger sedan tagit efter, säger Tony Thörnlund.

– Vi startade med att locka dit våra familjer och vänner. Det fanns inte lika stora möjligheter att annonsera riktat och lokalt då som nu. Det funkade helt okej, men efter att lokaltidningens Krogpatrull skrivit en grymt fin recension så brakade det på! Telefonerna gick varma, berättar han.
För att kunna tillmötesgå alla gästerna behövde man fler platser. Det fick bli en krog till! Tillfället kom och man tog över Kung Krål på Gamla Torget. Namnet fick vara kvar och menyerna gjordes om. På så sätt kunde man erbjuda fler som ringde och ville boka bord en plats. Ännu en succé var född.
Efter en hel del turer med fastighetsägaren tvingades Kött Kök och Bar att stänga 2015 och Uppsalas krogliv blev lite fattigare.
Men nu är det dags för comeback! I januari öppnar Kött Kök och Bar i helt nyrenoverade lokaler, vägg i vägg med Plock.
– Vi kommer i princip att ha samma meny. Lite uppdaterad, men de som var med förr kommer att känna igen sig. Det är många som har frågat om vi kommer att ha murkelsåsen kvar på menyn, berättar Anders Törnqvist.

Lokalen på över 500 kvadratmeter kommer att ha en stor härlig bar mitt i rummet med servering både mot restaurangdelen och mot loungedelen. Lokalen kommer att fyllas med färg och värme.
– Vi kommer att ha fokus på bra viner och kvalitetsdrinkar i loungen, berättar Stefan Wahstrand och berättar att Plockgruppen gärna samarbetar med lokala mat- och dryckesleverantörer på alla sina restauranger.
Kött Kök och Bar kommer att ha ett chambre séparée längst in i lokaler med plats för cirka 25 personer som vill sitta avskilt i restaurangen.

Plock Uppsala

Herrarna i Plockgruppen har känt varandra länge

Herrarna i Plockgruppen är ett sammansvetsat gäng. De lärde känna varandra genom olika konstellationer och gemensamt är att alla har köksutbildning i grunden.
Tony och Tomas startade Uppsalas första riktiga sushibar på den tiden då sushi inte räknades som riktig mat och därför kunde man inte få serveringstillstånd. Men det stoppade inte dem och de fick till slut sitt tillstånd. Och vips, så hade Uppsala den första renodlade sushibaren med alkoholtillstånd i Sverige!

Plockgruppens kvintett kompletterar varandra och de har hittat sina roller under åren. Det märks att det här är ett gäng killar som blivit vuxna tillsammans. De avslutar varandras meningar som gamla gifta par brukar göra och man märker att det inte finns några slitningar.
– Vi har aldrig bråkat! säger Tony. Och förtydligar:
– Vi har åkt på käftsmällar och då är det en styrka att vara många. Det är häftigt. Vi har aldrig lämnat ett rum osams. Det är det som gör att vi efter 15 år håller ihop och strävar åt samma håll. I grund och botten har vi samma värderingar, både för företaget och samhället i stort.
Och visst är det så. Det här gänget håller ihop. Både i arbetslivet och på fritiden.
– Vi brukar åka och fiska, några tränar ihop och vi ses gärna på fritiden, säger Tomas Heller.
– Ja, vi har ju gått igenom mycket tillsammans, vi har skaffat familjer – barn, fruar och hundar, blivit äldre och kanske visare. Vi har haft problem ibland men vi löser dem och vi är väldigt transparanta mot varandra, förklarar Tony Thörnlund.
Stefan Wahlstrand nickar och fyller i.
– Och vi har alltid jäkligt kul tillsammans!

Ja, vi har ju gått igenom mycket tillsammans, vi har skaffat familjer – barn, fruar och hundar, blivit äldre och kanske visare ...

Framtiden då? Är cirkeln sluten nu när Kött Kök och Bar återuppstår?
– Ja, lite så är det, men vi är inte klara. Vi är alltid öppna för nya idéer, säger Tony.
Stefan inflikar att han drömmer om en kvarterskrog.
– Ja, tänk en liten kvarterskrog strax utanför stan. Ett riktigt mysigt ställe …
– Men vi öppnade fyra krogar och en matstudio på fem år, så nu har vi lärt oss att ta ett steg i taget, säger han.

Klart är att det är i Uppsala framtiden för Plockgruppen finns.
– Vi känner att Uppsala gillar oss och vi gillar ju Uppsala, säger Stefan Wahstrand och förklarar:
– Vi hör av kompisar och säljare som arbetar i andra städer att det ofta är som olika läger i restaurangbranschen, och även bland gästerna. Så är det inte alls här. Vi hjälper varandra. Om någon annan krog behöver ett fat bärs, till exempel, så lånar vi självklart ut ett. I Uppsala tar vi hand om varandra, avslutar han.

Och för den som undrar: Lugn! Murkelsåsen kommer att finnas på menyn på Kött Kök och Bar 2.0.

Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt