Södra Gågatan prisas

Arkitektkontoret Karavan vinner Stenpriset 2022

Arkitektkontoret Karavan vinner Stenpriset 2022 för sitt jobb med södra gågatan i Uppsala.

Stenpriset delas årligen ut av Sveriges Stenindustriförbund till ett projekt i Sverige där natursten använts enligt prisets kärnvärden: estetiskt, hållbart och nyskapande.

– Det har sällan varit enklare att utse en vinnare, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund om utnämningen.

Juryns motivering till priset

”För att stadens hjärta ska slå krävs ett ständigt tillflöde av människor som vill vara där. Karavan är kirurgerna som inte bara har förstärkt Uppsalas kroppspulsåder, utan även sett till att den klarar det yttre trycket från en snabbt växande stad genom att ge den en ny gestaltning, med nya och levande funktioner. Stenen har spelat en avgörande roll för att bevara småskaligheten och samtidigt skapa en gemensam rumskänsla åt handelsgatans många olika butiker. Med ett skenbart improviserat mönster i beläggningen har stenen inte bara löst upp flöden, den har även fått utrymme för sin naturliga och unika variation. Uppsala nya gågata är kort sagt estetisk, hållbar och nyskapande i varje detalj.”

Priset delas ut i Uppsala i början av februari 2023.

 

 

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt