Vår 2022

Sofia Bo gör konsten tillgänglig för alla

Det startade med kol- och blyertsteckningar till vänner och bekanta under föräldraledigheten. I dag är Sofia Bo Uppsalas yngsta kulturtant och den som gör konsten tillgänglig för många, på det mest otippade ställen runt om i Uppsala.

Läs vidare

Hon har jobbat hårt och målmedvetet och just nu är hon precis på den plats i livet hon vill vara på.
– Jag har krattat manegen i åtta år, nu är den klar. Nu är jag precis där jag vill. Just här och just nu, förklarar hon.
Sofia kom till Uppsala som 17-åring med familjen från Stockholm. När familjen flyttade tillbaka blev hon kvar. Hon jobbade inom restaurangbranchen, gifte sig och skaffade barn.
– Nu är jag en inbiten Uppsalabo, min familj påstår att jag pratar uppländska och det är jag stolt över!

Det stod tidigt klart att Sofia var en kreativ person. Hon gick målarkurser och skapade. När dottern Filippa kom blev det tid över för att utveckla konsten. Hon började så småningom att arrangera utställningar tillsammans med andra konstnärer för att få chans att visa upp sin egen konst också.

– Jag började visa min konst på okonventionella ställen som hotell och restauranger, där många människor rör sig. Och
det var ju där jag hade kontakterna. Jag ville att vanliga människor skulle upptäcka konsten och samtidigt bidra till att skapa levande miljöer, berättar hon.
Folk upptäckte Sofia Bo och började höra av sig, både för att köpa konst och för samarbeten.

Sofia Bo Uppsala

Några år senare deltog hon i Art Expo i New York och blev knockad!

– Vilken wow-känsla! Där fanns en stämning som var oerhört inspirerande. En jätteutställning med massor av olika konstnärer och i olika prisklasser. Det var tillgängligt och kul, nästan som att gå på en stor fest! Jag kände direkt att detta vill jag göra i Uppsala, berättar Sofia.

I dag jobbar hon heltid med konsten. Hon driver Galleri Zeitgeist tillsammans med partnern Ivan Lovric. Här samlas konstnärer från Uppsala, men även en hel del kommer från andra delar av landet, i ett sammanhang. Konstnärerna får plats på plattformen galleriz.se med webbshop och bjuds in att vara med på de många konstevenemang som Galleri Zeitgeist arrangerar.

Sofia Bo är välkänd i Uppsala. Galleri Zeitgeist har ställt ut på bland annat Saluhallen, Hyllan och olika hotell. Hon har arrangerat konstvandringar och den populära konstveckan på Slottet. I somras arrangerades Art Garden, en design- och konstmarknad på anrika Flustret. Och det finns massor av nya planer …
– Nästan varje vecka framöver kommer vi att ha pop up-utställningar med fem eller kanske tio olika konstnärer som ställer ut tillsammans, berättar Sofia Bo.

Galleri Zeitgeist satsar också på olika designers för att ha ett till ben att stå på.
– Vi tror på event med design, konst och inredning tillsammans. Det kan locka nya typer av besökare. Min drivkraft är att få människor att uppleva konst, ibland kanske för första gången, förklarar Sofia entusiastiskt.

Hennes egen konst pryder väggarna
på flera restauranger i Uppsala.
– En drömlokal, där vi också finns, är Saluhallen där det blir en folklig känsla när man kan kombinera mat och dryck med konst. Det blir avslappnat och en skön feeeling, säger Sofia.
Galleri Zeitgeist växer och planer för att utöka och växa mot Stockholmshållet finns. Arrangemanget Art Walk i Sigtuna var ett steg i den riktningen, då åttio konstnärer ställde ut runt om i den lilla staden.
– En utökning gynnar både Uppsalas konstnärer och andra. Vi har redan konstnärer fån till exempel Skåne, som kanske
bara är med på enstaka utställningar, men de är med på plattformen och i vårt nätverk. Vi vill finnas i hela Sverige, berättar Sofia.
– Vårt koncept handlar om att sänka trösklarna och att få fler att upptäcka den här världen. Både bland konstnärer och publik. Vi vill också hjälpa konstnärer att bygga nätverk, att vara konstnär kan vara ganska ensamt, säger Sofia.

– Vi tror på event med design, konst och inredning tillsammans. Det kan locka nya typer av besökare. Min drivkraft är att få människor att uppleva konst, ibland kanske för första gången

Sofia Bo Uppsala kultur

Galleriet tar en hel del tid, men Sofia försöker hinna måla själv också.
– För mig är återhämtning viktigt, jag vill kombinera galleristjobbet med att måla. Jag skapar när jag har tid och jag gillar att kunna bestämma själv. Men jag har gått i ”duktiga flickan”-fällan och jobbat alldeles för mycket.
– I dag är jag jättenoga med att inte jobba på kvällar och helger om jag inte måste. Det är först nu jag har fattat att det är en kvinnofälla. Vi behöver inte jobba mer och bättre än män, där behöver vi nog hjälpas åt lite, vi kvinnor, säger Sofia.

Den röda tråden som fanns med redan från början finns kvar. Att visa konst där människor är och att få fler att upptäcka konsten, samtidigt som man skapar levande och spännande miljöer där folk rör sig.
Hur ser det ut på konstnärsfronten i Uppsala?
– Det trendar att vara målerikonstnär. Jag gissar att det är tack vare Instagram. Många vågar visa sin konst och många är unga. Jag försöker avsätta en plats på vare event för någon ung konstnär, det känns viktigt, säger Sofia Bo – Uppsalas yngsta kulturtant.

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt