Krönika

Sträck på er – vi är bra på miljö i Uppsala

Uppsala har ett tydligt mål.  Om 30 år ska kommunen vara klimatpositiv. Låter ju finfint!

Och det vet vi ju, finns det skrivet så är det sant. 2050 kommer vi i Uppsala ha ren luft att andas, soporna återvinns och elen är grön. För så är det sagt.
Låt oss tro att vägen dit kan kantas av små segrar, av härliga initiativ, smarta uppfinningar och en hel del samarbeten. För vi i Uppsala är grymt vassa på det här. Vi kanske inte vinner VM i att berätta det för varandra, men det går ju att rätta till …

Har ni koll på att det är i Uppsala man hittar världens första granulatfria konstgräsplan? Sug på den … VÄRLDENS FÖRSTA! Tar du cykeln ut till Fyrislund kan du kolla in den nya solcellsparken som beräknas motsvara elbehovet för 240 hushåll. Briljant så klart och var låg den sa vi? Jo, i Uppsala så klart!

För det är så här: Det vimlar av smarta företag och människor i vår stad. Här har Lennars Sörs Optima Planta, som utvecklat ett sätt att odla utan vare sig sol, jord och minimalt med vatten, sett dagens ljus.
Här kan du fixa frisyren på Chioces på Drottninggatan, där man bara använder ekologiska produkter, organiskt och naturligt. Du kan köpa dina blommor hos Blomsterhallen, som aktivt drar sitt strå till stacken med lokalproducerade växter, LED-belysning i butiken och elbilar.
Vill du ha havremjölk i kaffet kan du välja Havredals. Ett Uppsalaföretag – så klart!
Till exempel …

Ingen reagerar längre på att det står Biogas med stora bokstäver på stadsbussarna och man blir ju glad av att fler och fler av sopbilarna i staden tar efter.
Visste ni att ICA Maxi i Stenhagen manuellt sorterar bort allt plast från sitt matavfall för att det sedan ska omvandlas till biogas som driver Uppsalas bussar? Det räcker till cirka 1 000 bussresor mellan Stenhagen och Uppsala centrum.

Och tänk om det skulle finna engångstallrikar av löv, tillverkade utan gifter eller annan skit. Som man, i princip, kan kasta i naturen när man ätit klart?
Men … det finns ju! Kolla in Leafymade från Uppsala, du kan till och med shoppa dina prylar online.

Uppsala är bra på Ung Företagsamhet och de unga företagarna är grymma på miljö och hållbarhetstänk. Tittar du in HÄR kommer du att bli imponerad.

Förra året registrerades 863 nya elbilar i Uppsala, det är nästan dubbelt så många som året innan och det medför så klart att det blir enklare att ladda bilen på flera ställen.

SLU som har sin bas i Uppsala är ett internationellt ledande universitet med en nyckelroll för omställning till en hållbar värld.

Det är i Uppsala det utvecklas solcellslösningar, nya sätt att bygga miljövänligt, det uppfinns massor av smarta hållbarhetslösningar, effektiviserar växthusodling och gör vatten av luft.
Behöver jag påminna er om att Uppsala är Årets cykelstad för andra året i rad och blev Årets klimatstad 2020?

Vi kan alla hjälpas åt, gör mer och tänka till. Och vi kan tala om för varandra hur bra vi faktiskt redan är. För att hålla tempot uppe i 30 år till …

Det här är ett yttepytte axplock av bra initiativ, och företag från Uppsala som gör världen bättre. Det finns hur många som helst förstås!

PS) På söndag (20 mars) startar Uppsala klimatvecka som arrangeras av Uppsala kommun, programmet hittar du HÄR
//#hejauppsala

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt