Sommar 2022

Trendiga Södra Årummet växer fram

Läs vidare

Här vill vi bo, hänga och bara vara

Områdena runt den södra delen av Fyrisån inne i centrala Uppsala har på kort tid blivit ett trendigt område där vi gärna tillbringar vår tid. Morgon, middag och kväll!

Fråga vilken Uppsalalover som helst – här är vi stolta över vår Å. Och varför skulle vi inte vara det? Det är som att vår pulsåder flyter fram genom staden. I city omgiven av folkliv och härliga platser.
Den södra delen av den centrala Fyrisån, som tidigare mer var ett komplement till Stadsträdgården har på senare år blommat upp.
Södra Årummet är stället man hänger på. Oavsett om man vill kolla fotboll, fika, äta, hänga, träna, promenera, eller bara vara. Södra Årummet har verkligen något för alla.

Om du ställer dig med ryggen mot city vid Bryggeri Ångkvarn så har du två alternativ. Båda är bra och som tur är finns det broar över ån om du vill byta öster mot väster i din upptäcksfärd längs årummet mot syd.
I takt med att Industri-staden växt fram och ersatt just de inte så hängvänliga industritomterna så har Södra Årummet växt in i rollen som en trendig del av Uppsala. I dag bor det både gamla, unga, hippa och vanlisar i de nybyggda bostäderna som inte sällan stoltserar med rejäla balkonger åt alla håll. Här finns det takterrasser och lummiga innergårdar ett stenkast från citykärnan!
Och det byggs fortfarande. De gamla silosarna som delar Uppsalaborna i två läger – de som hatar och de som älskar, ska rivas och fler bostäder och kontor planeras. Närheten till ån och grönområdena gör området attraktivt.

3

Längs med ån på den östra sidan, i bottenvåningarna av bostadshusen, har flera spännande restauranger ploppat upp. Där Östra Ågatan gör en tvär sväng och blir Kungsängsesplanaden hittar vi Uppsalas klart coolaste ställe: Jorden är blå som en apelsin! Dit måste man gå åtminstone en gång (du kommer garanterat att gå fler).
Frukost från alla världens hörn under hela dagen är konceptet, men det stannar inte där. Inredningen är spektakulär med en bit tågräls genom lokalen och konst i alla upptänkliga former som pryder lokalen. Vill du spela schack eller något annat medan du äter så är det hit du ska gå. Har du ingen kompis som vill hänka kan du spela med dockan som har sin plats i kaféet. Du är alltså aldrig ensam här.

En bit norrut på Östra Ågatan ligger Bistrån – den lilla pärlan som drivs av krogprofilen, Leyla Yagmur. Maten håller hög kvalité och menyn varieras ofta. Det här är en restaurang som du ska följa på sociala medier (bistranuppsala). Då och då dyker det upp liveband, kvällens take away presenteras där och aktuella happenings.
För bara några månader sedan öppnade Restaurang Tullgarn med många sittplaster och en generös meny. Här trivs både hela familjen, par på dejt och kompisgängen. Det ryktas om att planksteken är något alldeles extra …
I Muninhusets inbygda innergård har Wilmas flyttat in. Med eget bageri i ryggen och varierad vällagad mat har det snabbt blivit ett poppis ställe att luncha på. Den går finfint att kombinera med en lunchpromenad längs ån.
I själva Industristaden finns flera kvarterskrogar och frisörer med AW-lägen och konstutställningar.
Det ryktas om flera nya spännande nyöppningar i området …

tullhuset

Strax söder om Islandsfallet ligger Tullhuset, byggt och bevarat sedan 1936. I dag är det spa med ZoulFish fiskspa, massage och annat skönt.
Alldeles intill ligger Hamnpaviljongen som bjuder in middag för många. Ibland förvandlas det till danspalats och med jämna mellanrum hittar vi Sirius supportrar i Västra Sidan här, uppsjungandes inför match.
Här finns en av Uppsalas mest vattennära uteservering Båthuset.
I ån guppar flera båtar, några privata men även Selmas Hytt & Salong, ett vandrarhem med 17 rum. Och M/S Kung Carl Gustaf trafikerar Fyrisån hela sommaren och är en måsteutflykt.
Eller varför inte hyra en bastuflotte för hela gänget?

Flustrets torn är en välkänd syn för de allra flesta. Alldeles invid Svandammen ligger nöjesetablissemanget som är Still Going Strong. Med stora ytor, både inne, ute, uppe och nere är Flustret ett givet stopp för festsugna. Här arrangeras flera temafester i sommar.

Pumphuset mitt emot är Uppsalas första vattenverk, som i dag inhyser en utställning om hållbarhet och historia.
Stora delar av det södra Årummet utgörs av Stadsträdgården – Uppsalas gröna vardagsrum där det sjuder av liv, från tidig morgon till sen kväll. Här finns lekytor, cykelservicestation och massor av picknicklägen och i sommar öppnar ett utegym i form av en container där kompisgrupper och företag kan boka in sig.

Parksnäckan, friluftscenen mitt i Stadsträdgården, arrangeras i sommar över 70 konsterter med Sveriges största artister och i Gula Villan hittar vi Tantens Gröna Parkcafé som serverar vegetariskt och ekologiskt gofika. Och här finns Uppsalas största glassortiment. Här kommer artister underhålla i sommar.
Ett av Uppsalas mest besökta platser är utan tvekan Studenternas idrottsplats. Fotbollsarenan är sprillans ny och här spelar Sirius och Dalkurds herrar och IK Uppsalas damer sina hemmamatcher. På vintern spelas det bandy, både i setie- och finalform
I arenan ligger Brasserie21 – ett populärt vattenhål för hela Uppsala. Här väljer man mellan grymma luncher, gott fika från Triller Mat & Bröd eller ett glas vin framåt kvällen. Vinprovningarna rekommenderas!
En promenad till Uppsala minigolfpark är ett givet inslag i Sommaruppsala.

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt