Uppsala är Årets Fairtrade City

Uppsala arbetar målmedvetet och engagerat för en mer hållbar konsumtion som värnar mänskliga rättigheter. Därför utses Uppsala för andra gången till Årets Fairtrade City. 2023 vinner Uppsala i konkurrens med ett 40-tal andra städer.

I motiveringen till utmärkelsen listas flera exempel på Uppsalas arbete. Andelen rättvist handlade produkter i kommunen är hög och det finns ambitiösa mål om att andelen rättvist handlade produkter inom offentlig upphandling ska öka. Det har också genomförts ett omfattande arbete för att sprida information och skapa engagemang bland invånare och det lokala näringslivet.

– Uppsala visar vägen för hur lokalt hållbarhetsarbete kan göra stor skillnad globalt. Utöver etiska inköp av riskråvaror så som kaffe och kakao pågår ett kreativt och långsiktigt samarbete med civilsamhälle och lokala näringsliv för att lyfta vikten av hållbar handel och etisk konsumtion, säger Anneli Örtqvist, ansvarig för diplomeringen på Fairtrade Sverige

Fairtrade City är en diplomering och ett nätverk av kommuner som aktivt verkar för en etisk konsumtion och hållbar handel. Det handlar om ett lokalt samarbete mellan kommun, civilsamhälle och näringsliv för att bidra till en konsumtion som värnar mänskliga rättigheter och förbättrar förutsättningarna för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.

Uppsala har varit diplomerad Fairtrade City sedan 2015 och det är andra gången som staden utnämns till Årets Fairtrade City, första gången var 2021.

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt