Uppsalagoding

Uppsala utvecklas med Lisa Thörn vid rodret

Läs vidare

Det har hänt en hel del på 20 år

Lisa Thörn lämnade Sundsvall för Uppsala för ungefär 20 år sedan.
Då hade hon inte riktigt klart för sig vad hon skulle jobba med, men ganska snabbt föll allt på plats. Vilken tur för Uppsala!

Hon lämnade Medelpad med utmärkelsen ”Bra gjort för Sundsvall” i bagaget och avskedspresenten från arbetskamraterna – en biljett tillbaka!

– Jag gjorde som så många före mig. Hittade kärleken och flyttade. Jag lämnade ett drömjobb på Citybolaget i Sundsvall och kunde nog inte föreställa mig att det fanns ett minst lika drömmigt i Uppsala, berättar Lisa Thörn.

Hon fick tips om jobbet på Vi i stan och skickade in en ansökning i sista minuten. Lisa fick gå på ett par  intervjuer och mitt under en modevisning fick hon telefonsamtalet – hon fick jobbet!

– Jag hade ju erfarenheten, men kände typ fyra personer i staden så jag trodde nog att de skulle välja någon annan, skrattar Lisa Thörn när vi ses på en frukost på ett av Uppsalas hotell.

Lisa fick snabbt lära känna sin nya hemstad.

– Jag började i augusti 2003 men fick förmånen att redan i juni träffa kommunstyrelsen och några andra som var nyfikna på vad gjort i Sundsvall och vad jag såg framför mig i Uppsala. Då träffade jag Lena Hartwig som tog emot mig väl även om jag då inte riktigt visste vem hon var. Men alla var schysta och välkomnande, berättar Lisa med en leende och fortsätter:

– Det var skönt att komma hit utan bagage, jag var ny och man ville verkligen satsa och jag fick vara med och bygga upp verksamheten.

Vi i stan, som funnits sedan 1996 växlade upp och fick större resurser. Lisa jobbade heltid och introducerades av Inger Sonesson som jobbar halvtid innan.

– Jag kände att vi behövde en reklambyrå så jag tog fram Gula sidorna och bläddrade och hittade en med ett namn som jag tyckte speglade det vi vill jobba med, berättar Lisa

Hon tog kontakt med Uppsalabolaget Bollplank för att ta fram en ny logga, man bytte namn till Uppsala City och körde i gång.

I dag känner Lisa ”alla” och det är en av hennes många styrkor. Hon är lätt att tycka om och ser till att lyssna in från alla håll. För den som tror att Lisa och kollegorna på Uppsala citysamverkan bara ägnar sig år att pynta staden, se till att julbelysningen sitter som den ska och arrangerar modevisning har missat en hel del. Citytjejerna har ett finger med i mycket och ser till att butiker, fastighetsägare och besökare i Uppsala city får ut det bästa av citykärnan.

– Jag är som en kameleont, det är helt olika dagar. Man måste vara bra på att lyssna och känna in. Vi möter så olika personer, med olika intressen. Poliser, fastighetsägare, kommunen, butiksägare, de som driver restauranger och caféer. Och vanliga citybesökare så klart.

– Då måste man försöka möta folk på deras plan. Under pandemin kunde det handla om att prata med och trösta butiksägare som kämpade i motvind för att timmen efter prata med fastighetsägarna som från en helt annan horisont kämpade på, men det är det som är kul Till och med jätteroligt, säger Lisa.

– Vi på Uppsala city blir ofta en mellanhand när det ska fattas beslut och förbättra staden. Det är bra, då gör vi den nytta vi vill.

Lisa Thörn utsågs under året till Årets centrumutvecklare i tuff konkurrens med hela Sveriges centrumledare. Motiveringen lyder: Årets utmärkelse delas ut för att på ett professionellt, innovativt och lyhört sätt möta utmaningar och driva utvecklingsprocesser, samt för generösa och värdefulla insatser inom bland annat vidareutbildning för kollegor i branschen.

En motivering mitt i prick!

Och det har hänt en hel del sedan Lisa kom till Uppsala. Där Uppsalas hetaste restaurangkvarter med en kommande storbiograf ligger på Dragarbrunns torg i dag, huserade då H-centrum, med en bilparkering och bakgårdskänsla. Stora torget var ett busstorg, staden var full av mörka gränder och antalet uteserveringar kunde räknas på fingrarna.

– 1996 fanns det 27 uteserveringar i staden, i dag har vi 137. Under pandemin släppte man fram möjligheter att öka antalet platser ute, då hade vi en bra dialog mellan kommunen och restaurangnäringen, slår Lisa fast och berättar vidare:

– 2005 var jag på ett möte om att skapa Dragarbrunns torg och beslutet kom två år senare. Uppsala är inte så segt som det ibland kan framstå. Dessutom är man bra på att ta med kulturen och konsten redan i planeringsstadiet i stället för att börja tänka på sådant när det börjar bli klart, säger Lisa och berättar om ett annat lyckat möte:

– Vi hade förmånen att jobba med firandet av Uppsalaikonen Owe Thörnqvists 90-årsdag. Skyltfönstren i city dekorerades med minnen, hans musik spelades på stan, bland annat. Att Owe själv hoppade i en av korvdräkterna var en kul bonus!

 

2005 var jag på ett möte om att skapa Dragarbrunns torg och beslutet kom två år senare. Uppsala är inte så segt som det ibland kan framstå. Dessutom är man bra på att ta med kulturen och konsten redan i planeringsstadiet i stället för att börja tänka på sådant när det börjar bli klart.

I och med att staden växer och utvecklas så har arbetet förändrats en del under åren.

– I början vad det mycket happenings på agendan, nu är det stadsutvecklingen som vi har ett stort fokus på. Vi vill kombinera event och mötesplatser i city. Vi behöver platser där man kan sitta bland människor, det är viktigt!

– Uppsala är för stort för att bara ha en gågata till exempel, man behöver kunna röra sig på en större yta, förklarar hon.

korv och saade

Både Owe Thörnqvist och Eric Saade är populära i Uppsala

När Lisa summerar sina år som vd för Uppsala city dyker många minnen upp.

– När Eric Saade vann Melodifestivalen hade vi redan bokat honom till nationaldagsfirandet på S:t Eriks torg. Det kom enormt mycket folk och det var stekhett ute. Eric hade lovat att signera singlar till alla, han fattade nog inte hur många det var. Han satt i över tre timmar. Jag tror att han började ta betalt för skivsignering efter det, skrattar Lisa, men övergår till allvaret.

– Jag fick med mig några signerade skivor till personalen på sjukhuset dit jag skulle dagen efter för min sista cellgiftsbehandling för bröstcancer. Det var en kaosdag, men vi var ett härligt team som jobbade i hettan. Jag var full av energi och det var så kul!

Lisa besegrade cancern och är sedan många år tillbaka ordförande i Uppsala bröstcancerförening.

 

Uppsala city var med och startade upp populära Allt ljus på Uppsala, som i år arrangeras för tionde gången.

– En av de allra häftigste inslagen är den gröna laserstrålen som syntes flera mil, den var så coolt, minns Lisa.

När Uppsala skulle fira att man blev 200 000 invånare var det planerat till ett jättevent på Borggården med tv-sändning och fyrverkerier. Det blåste dock för mycket så man fick snabbt flytta till det betydligt mindre Forumtorget.

– Jag ringde till Bosse Petterson på Radio Uppland och bad om hjälp att basunera ut flytten via dem. Vi var oroliga för att alla inte skulle få plats och det var kaos, men det blev bra, säger Lisa.

Även Musikhjälpen 2014 var speciellt för Lisa och hennes team.

– Man sa att det var för trångt att ha den på Stora torget, så vi tog kontakt med fastighetsägarna som ställde upp med tomma lokaler runt torget för SVT och andra. Alla hjälptes åt och det blev ju jättebra. Programledaren Kodjo Akolor döpte om torget till Kärlekens torg, det blev en tradition sedan. Vi satte snabbt upp en skylt utan att fråga så noga …

Fashion weekend startade i början av 2000-talet i ett samarbete med Wallmans salonger på Stora torget. I dag är det ett stort inslag för Uppsala City och de senaste två åren har man förvandlat ett av stadens parkeringsgarage till modevisning med all glamour du kan tänka dig.

– Det blev succé, konstaterar Lisa.

Uppsalas sommargator

Och det händer nytt hela tiden. Sommargatorna är ett av många projekt som görs tillsammans med Uppsla kommun, som numera är ett givet inslag i city med sina gula blomlådor, sittplatser och utrymmen för människor som vill hänga i Uppsala.

Stora torget har fått ett nytt ansikte och för den som missat att tuppen gal där varje morgon har alla anledning att sätta klockan för en tidig morgonpromenad i city.

 

Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt