Dryck & Mat i Uppsala

“Vi är ingen finkrog – vi är en bra krog!”

Läs vidare

Möt Uppsalagodingen Cemil Alparslan

Dryck & Mat vid Centralstationen i Uppsala är ett självklart val för vin- och matälskare. Vinlistan lockar gäster från andra städer och på plats möts man av ägaren Cemil Alparslan. Bara det är en anledning till ett besök.

När man träffar Cemil så blir man bara glad. Genuinare får man leta efter. Att han dessutom ligger bakom en av Uppsalas mest lyckade krogsatsningar gör ju inte saken sämre. Här har vi en Uppsalagoding i ordets rätta bemärkelse som tillsammans med Niklas Engemar faktiskt gör staden lite bättre och bra mycket godare.

Cemil Alparslan växte upp i Heidenstam och Gränby för att sedan flytta till Tuna Backar. På gymnasiet läste han handel på Linnéskolan.
– Jag började jobba när jag var tolv år och fick mitt första ”riktiga” jobb när jag var fjorton. Men mamma och pappa var noga med att jag skulle sköta skolan, att det var viktigt, berättar han.
Sedan blev det några år utomlands för att jobba på restauranger i olika delar av världen. Köpenhamn, Istanbul och Vietnam – bland annat.
– Jag fick ett coolt jobb i Vietnam, men samtidigt blev jag erbjuden att vara med och starta upp Dryck i Uppsala.

Valet föll på hemstaden och tillsammans med krögaren Håkan Apler startade han Dryck, då med blott 17 platser, men desto mer hjärta.
Cemil utbildade sig till sommelier på Restarangakademien och allt rullade i gång.
Ganska snabbt kom Tor Thyberg med i gänget och snart anslöt även Niklas Engemar.
– Vi klaffade direkt, konstaterar Cemil Alparslan.

När Håkan Apler valde att varva ner bestämde sig Niklas och Cemil för att köra på. När jazzklubben Hijazz i lokalen intill lade ner så tog duon över och satsade.
Resten är som vi brukar säga – historia!
– Niklas är allt jag inte är, skrattar Cemil och förklarar vidare:
– Han är mat och jag är dryck. Han står för struktur och planering och är konsekvent. Vi båda har en gemensam känsla för feeling. Jag tänker med hjärtat och Niklas använder hjärnan mer.
– Vi är aldrig överens, men kommer alltid fram till något som ofta är bra, säger han.

Dryck & Mat i Uppsala

Dryck & Mat är det just som namnet säger. Drycken kommer först. Menyerna utgår alltid ifrån drycken.
– Jag hade aldrig hört talas om att man kunde göra så innan. Jag hade snappat upp att det ibland fanns en irritation över att det alltid var kockarna som styrde och ställde. Och att resten fick anpassa sig. Jag ville göra lite tvärtom, förklarar Cemil och fortsätter:
– Man kan inte ändra smaken på ett vin, men maten kan man ju alltid justera.
Cemil filosoferar vidare …
– Det är ju en ganska enkel tanke: Vad ska jag dricka? Oavsett om det gäller vin eller läsk.

Duon har lyckats att etablera en krog för alla. Utan att tumma det minsta lilla på kvalitén.
– Vi har brottats med att vi har ett rykte om oss att vara en finkrog. Vi identifierar oss inte så, vi är en bra krog! Vi vill att folk ska komma till oss och känna sig välkomna. Här får man vara hur man vill, säger Cemil Alparslan och fortsätter:
– Vi vill sänka tröskeln för folk att komma till vår restaurang. Det är inte så dyrt att äta hos oss, priset är lite högre än genomsnittet, men man får god valuta för pengarna.

Dryck & Mat i Uppsala

Dryck & Mat är bra på att hitta nya koncept för olika tillfällen och för alla. Tunnbrödsrullen, som föddes som en egen variant av den svenska snabbmatsklassikern, när restriktionerna kom under pandemin, blev genast en populär snackis.
– Det blev en succé från dag ett! Vi tejpade upp avstånd på gatan och köerna ringlade långa direkt. Nu kör vi den på sista april, under kulturnatten, på nationaldagen och sådana dagar – när det är folkfest i stan!
– Vi är en väldigt trevlig restaurang, konstaterar Cemil.
– Många kommer tillbaka, både företag och privatpersoner. En del kommer alltid på sina årsdagar, firar bröllopsdagar och förlovningar. De allra flesta är matintresserade och en hel del gäster kommer hit från andra städer. Många kommer för vinlistan, berättar Cemil.

Dryck & Mat:s cocktailbar Sju flaskor, som också kammat hem flera fina utmärkelser under åren är en populär pärla för tillresta och Uppsalabor. Det är litet, intimt med vansinnigt välblandade cocktails.
Här kan dryckesintresserade upptäcka nya smaker varje vecka.

Dryck & Mat i Uppsala

På väggen i restaurangen hänger mängder av utmärkelser och diplom. Att krogen är populär både bland vanlisar och matkunniga råder det inga som helst tvivel om.
De har uppmärksammats både lokalt och nationellt.
Bland annat har Dryck & Mat fått läsarnas pris av UNT och ett hederspris.
– Det känns överväldigande, konstaterar Cemil som även blivit utsedd till Årets marknadsförare av Marknadsföreningen i Uppsala och till Årets unga företagare av Företagarna i Uppsala.

I dag har Dryck & Mat tolv heltidsanställda och några som jobbar extra. Personalen är en viktig pusselbit i det  som gör restaurangen så populär.
– Vi är väldigt måna om hela vårt gäng, vi är en platt organisation på riktigt. Alla ska få vara med och dra sitt strå till stacken. Vi vill helst att man jobbar heltid hos oss, men det är ganska svårt att hitta bra folk. Man vill ju att allt ska klaffa.
Och personkemin är jätteviktig, betonar Cemil.

Dryck & Mat hjälper gärna till att ge unga möjligheten att utvecklas inom restaurangbranschen.
Cemil och Niklas samarbetar med restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ekebygymnasiet. De tar emot praktikanter och delar varje år ut stipendier till två avgångselever vid utbildningen.
– Det är viktigt att man engagerar sig. Vi har ett eget ansvar för att utveckla restaurangbranschen i Uppsala åt rätt håll, förklarar Cemil.
– Uppsala är en rolig stad att vara verksam i. Uppsalapubliken har bra koll, fyller han i.

Vi vill bli mer tillgängliga och när allt är färdigt är planen att vi ska börja servera lunch

Under våren har renoveringen av matsalen vid Centralstationen på Olof Palmes Plats blivit klar.
– Vi ska bygga om i köket också, sen är det klart. Vi vill bli mer tillgängliga och när allt är färdigt är planen att vi ska börja servera lunch, berättar Cemil.
I och med det kommer man att bli fler anställda och en större organisation
– Det ska bli kul, konstaterar Cemil Alparslan.

Men först blir det lite sommarsemester. Cemil ser fram emot Grekland med fästmön Alice. Sen står tre bröllop på agendan.
– Det ska bli så roligt, säger Cemil och berättar att han fått den stora äran att vara toastmaster på ett av dem.
Det finns också planer på att åka ner till Smögen och hälsa på en annan Uppsalakrögare – Micke Prising som driver restaurang där under sommaren.


Lär fler intervjuer med Uppsalagodingar och spaningar om Uppsala

Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt