Svenska Akademien firar 25 år

Svenska Akademien firar 25 år med jubileumsturné 2024

Under det sena nittiotalet svepte en våg av svensk hiphop över Sverige och 1999 gav sig tre kompisar från Landskronas punk- och baktaktsscen också in i leken. Så var musikkollektivet Svenska Akademien ett faktum, med hiphop som blandas med influenser från reggae, dancehall, progg och disco. Skrytiga battlerim mixas med toasting och politiska slagord.

Under 2024 fyller Svenska Akademien 25 år som band och tänker fira det ordentligt med en omfattande jubileumsturné. Det blir den första längre turnén på mer än tio år och från bandets håll säger man sig vara hungrigare än någonsin.

Jubileumsturnén beskrivs som den mest ambitiösa showen hittills, med totalt ett tjugotal spelningar under våren, sommaren och hösten. Svenska Akademien har gått igenom sin musikskatt och valt ut några av de bästa låtarna, gjort om vissa av dem, ändrat intron och tittat på vilka gästartister man vill dra med på turnén. Det blir alltså en hel del nytt även för de mest inbitna fansen.

Svenska Akademien beskriver turnéplanerna som en nystart, som höjer energinivån i hela bandet, och det saknas inte självförtroende inför jubileet. Det blir på många sätt en unik turné, men med samma dansanta gung och punkiga känsla. Aldrig trött, tomt eller platt – utan totalt röj, med hjärta och värme.

Svenska Akademien har en stor och trogen publiskara som alltid brukar dyka upp på deras spelningar och bidra till den goa stämningen, men de hoppas också locka nya besökare till jubileumsturnén. Många går på bandets spelningar lika mycket för stämningen i publiken som för musiken på scenen.

Inför turnépremiären släpps också nya låtar. Själva låtproduktionen kommer att dokumenteras i en podd, som görs i samarbete med Malmöbaserade Under Produktion.

Arrangör: KLBR

När och var?

27 april 2024
Kl. 20.00
Katalin, Uppsala

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt