Utställning: Jona bok genom nålsögat

Under titeln Jona bok genom nålsögat ställer Erika Cyrillus ut en serie broderier med bild och text i Uppsala domkyrka. Bilderna är ett urval ur hennes pågående arbete med att gestalta Jona bok med broderiet som uttrycksform. Erika har skapat ”sidorna” med olika tekniker. Den sista bilden i utställningen är sydd med 120 000 stygn, vilket tog över ett år.

Det tidskrävande hantverket har också givit utrymme för meditation kring själva bibelordet. Somligt ur broderandets tankeflöde fångar hon upp under två rubriker: Broderitankar respektive Bibeltankar. De finns i pärmar i anslutning till utställningen och kan användas som en guide för den som vill. En broderad QR-kod leder till hela bibeltexten i mobiltelefonen.

Erika Cyrillus bor i Veckholm söder om Enköping där hon också är präst. Hon har hela livet arbetat med språket som verktyg, omväxlande som informatör, journalist och pastor i Missionsförbundet samt präst i Svenska kyrkan, men broderiet har funnits i bakgrunden sedan lekskolan. 2021 fick hon ett stipendium från Täcklebo Broderiakademi. Jonabroderierna har tidigare ställts ut i bland annat Skokloster, Visby och Strängnäs.

Vernissage i Uppsala domkyrka torsdag 15 december kl 16.00.

Öppettider Uppsala Domkyrka

Domkyrkan är öppen dagligen kl 8–18 året runt. Undantag: Valborgsmässoafton och midsommarafton kl 8-12.

När och var?

15 december 2022-22 januari 2023
Domkyrkan, Uppsala

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt