Uteserveringar i Uppsala

Hög tid att hänga under bar himmel

Läs vidare

Det finns ungefär 160 uteserveringar i Uppsala

Vi är ju inte bortskämda med dagar att sitta ute och njuta på i vårt land. Sommaren är kort och en hel del kan regna bort. Men det finns gott om plats för alla som vill njuta bar himmel på servering i fantastiska Sommaruppsala.

Det är något magiskt med att slå sig ner på en stol med något gott att äta eller dricka. Med bara ben och med himlen, eller möjligen ett parasoll som tak. Att äta en smarrig glass på en parkbänk och kolla på andra människor är en folksport vi är bra på i den här staden.

I år har dessutom flera nya glassnyheter presenterats redan. Landings, som ju alltid har kunnat stoltsera med goglass satsar vidare och nu kan man köpa glassdesserter med extra allt och ta med ut. På Celsiustorget har Frost Gelato tagit plats under hela sommaren. Och glöm inte att Hanna Bigelius på Leijon Stenugnsbageri tog medalj på Glass-SM tidigare i år. Leijon finns i både Rosendal och i Sala backe.

En riktig glassoas är ju så klart Tantens Gröna Café i Stadsträdgården med Uppsalas mest gedigna utbud av både vanlig, ovanlig och massor av vegansk glass.

Woman serving ice cream

Det finns ungefär 160 uteserveringar i Uppsala. Inte alla har solläge, men det finns en hel del säkra kort för den som vill passa på att bättra på brännan med en kall dryck i hand. Katalins stora veranda är en klassiker med plats för många. En genuin pub där unga, äldre, par och gäng samsas om saligheten.

På andra sidan järnvägen, med samma perfekta solläge ligger Stationen. Även det en klassiker dit man går för härligt sommarhäng. Både Katalin och Stationen bjuder dessutom på ypperligt spanläge. Här är det folk i rörelse mest hela tiden.

Har ni inte upptäckt att man kan sitta ute i Skytteanska trädgården där Hambergs fisk huserar under sommaren än så är det hög tid nu. Mysigare utelunch får du leta efter.

En liten undangömd pärla är innergården på Hotel Botanika. En lugn, trendig oas under bar himmel där husen skärmar av trafiken och sorlet precis lagom.

Hotell Botanika

Innergården på Hotell Botanika

En annan favorit hos både Uppsalabor och de som kommer hit på besök är Café Viktoria i Botaniska trädgården. Ta med en god vän eller en trädgårdsintresserad släkting och strosa genom trädgården och avsluta med fika, lunch eller ett glas vin under trädens skugga.

Nytt för i år är ju att vi har ett torg fyllt av bra restauranger som satsar på utomhushäng. På Dragarbrunnsgatan har det växt fram ett sådant där ställe som vi Uppsalalovers ofta önskar. Ett torg kantat av uteserveringar, där man kan ropa hej och tjena över staketen och blomsterarrangemangen. Där man kan gå pubrunda utan några större påfrestningar på stegräknaren. Plock har fått nya kompisar när Kött, Kök & Bar och Frans Bistro flyttat in under vintern. Tillsammans med Texas Longhorn, Pinchos och en hel del uteserveringar på gatorna omkring är det upplagt häng ända in på småtimmarna.

uteserveringar Uppsala

Stationen och Taps bjuder på skönt utehäng

Vi har tidigare tipsat om Uppsalas hetaste korsning där Skolgatan möter Sysslomansgatan. Där ligger Le Parc med sin lummiga inramning. Aaltos med sin härliga bar och uteservering. Och här ligger Lillys och Brezza där man sitter bekvämt vid gatan och kan både spana och bli spanad på om man gillar det. Caféerna Wilmas och Melrose café är inga trötta standardfik.

Och vi har takbarer i den här staden, glöm aldrig det! Arenahotellets takterrass är en perfekt uteservering. Med en härlig utsikt och trädäck med vilstolar. Hotel von Kraemer bjuder också på en grym utsikt. Miss Voons balkong får dig att känna dig som drottningen eller kungen över Uppsala för ett ögonblick. Och Brasserie 21 har öppnat sin terrass med perfekt eftermiddagssol.

Terassen 4

Pubgatan, St Olofsgatan, får man inte glömma. Här samsas de genuina pubarna tyska Alt Berlin, brittiska Churchill Arms, belgiska Bierhuis och engelska Puben. Gillar man bra öl så är en tur till Taps Beer Bar på Drottninggatan ett bra tips.

Och nej, vi har varken sjö eller hav i Uppsala. Men vi har en finfin å. Åkanten har funnits länge och det finns en anledning till det. Sommareftermiddagar och kvällar spenderas med fördel där. Urmysiga Tzatziki där du kan känna Fyrisåns stänk på benen när du sitter ute under lyktornas sken är en perfekt restaurang för både dejt, sommaravslutning med jobbet och kompismys.

Det finns uteserveringar för alla i Uppsala. Alla stadsdelar har sina ställen, man behöver aldrig gå långt. Alla har olika favoriter.

Vilken är din?

 

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt