Spaning

Vi ses i Uppsalas hetaste korsning

Där Skolgatan och Sysslomansgatan möts är stället där Uppsala hänger, äter, skålar, fikar, dejtar och dansar. Morgon, middag, kväll och natt.

Där Skolgatan och Sysslomansgatan möts är stället där Uppsala hänger, äter, skålar, fikar, dejtar och dansar. Morgon, middag, kväll och natt.

Under de senaste åren har ett nygammalt nöjeskvarter växt sig starkt i Uppsala. Vi pratar så klart om stadens, just nu, hetaste korsning Skolgatan/Sysslomansgatan. Ganska precis där studenternas Uppsala möter vanlisarnas. Här hänger vi som aldrig förr. Sommaren har bjudit på extra mycket uteservering och här finns något för alla – barhäng, dans, käk, romantiska krypin och fika.

Här kan du tillbringa en helkväll från fördrink till nattsudd eller en dag från frukost till eftermiddagsvin.

På italienska krogen Brezza är inget lämnat åt slumpen. Det här är genuint! Det ryktas om att det brändes starkt längst in i lokalen när det var apotek – förr i tiden. I dag möts man av en välfylld kvalitetsbar, tegelväggar och kristallkronor. Maten är grym och hit går vi för att dejta, med familjen, för att hämta hem en äkta stenugnsbakad pizza eller prova italienska ädla drycker i den mysiga vinkällaren.

På gatan mitt emot hittar vi caféet Wilmas. Här serveras fika, lunch och middag. Smörgåsutbudet är grymt. Grillade, klassiker som räksmörgås, smörgåstårta, smörrebröd och vanliga frukostfrallor – blandat med moderna, nyttiga smoothies, bowls och färskpressad juice.
Brödet är bakat med omsorg, det märks. Vill man ta ett glas vin till så går det fint.

Runt hörnet ligger Melrose Café som också bidrar starkt till att just det här är kvarteret är där vi gärna vistas. Med en varm och vacker lokal lockar man till sig både studenter och andra.
Vid ett av borden sitter en tjej och stickar raggsockor med några kompisar. Det är ganska ung publik på dagen och man slås av hur många samtal som pågår samtidigt som många sitter försjunkna i sina datorer/jobb. Här finns ett grymt utbud av te och många veganska fikaalternativ. Smoothies, bowls och klassikt fika med mackor står på menyn.
Man lägger stor vikt vid sitt kaffe, som kommer från Johan & Nyström. Värt ett besök i sig.
Framåt kvällen går det fint att lägga till något starkt. Melrose har en diger bar.

Svenssons krogkoncern har två ställen i det här kvarteret. Ursprungs-Svenssons, där det så länge man kan minnas har varit nöjesmecka för Uppsalaborna, är i dag trendiga Lillys som serverar kvalitetspizzor, tacos och annat man gärna delar vid bordet. Inredningen är lugn och snygg. En väggmålning av lokala konstnären Sofia Bo gör oss glada.

Snett över korsningen i samma hus som V-dala nation ligger den italienska restaurangen Aaltos, döpt efter arkitekten Alvar Aalto som gjort huset. Aaltos är en finkrog, omnämnd i White Guide, där alla känner sig välkomna. Baren är välkomponerad och på sommaren är uteserveringen en av Uppsalas mysigaste.

Ett stenkast söderut ligger pärlan Café Tar. Det lilla italienska caféet har ett brett utbud av kaffe, mackor, bakelser, glass och kakor. Paj och lasagne finns också.
Världens gladaste man, ägaren Jafar, hälsar välkomna och serverar italienska drycker.
Kristallkronan tronar i taket när två damer i färgglada höstbaskrar kommer in, de har varit här förr.
Ofta förstår man.
Med en varsin foccacia och en liten prosecco från Borgo Molino tar de plats vid favoritbordet i fönstret.
Det kommer in folk som är på språng som tar med sig en italiensk kaffe. Kanske stadens bästa?

Krogkorsningens orientaliska touch står mezerestaurangen Hodja för. Här serveras vällagad turkisk mat att dela. Det är färgglada tyger både på väggar och i taket. Lokalen är indelad i rum och välkommenkänslan är omedelbar.
Hit går man för en helhetsupplevelse.

Mitt i korsningen ligger kvarterets nykomling Aspa. I nya vita lokaler med en imponerande takhöjd serverars sushi och japanska klassiker. När vi tittar in är det nästan fullt, med en lagom ström av gäster som hämtar lunch. Längs en vägg står en hylla med produkter från Länna Bruk. Lokala samarbeten gillar vi ju!

Kvarterets Grand Old Lady är tveklöst lummiga Le Parc, danspalatset dit både unga och äldre går för den klassiska menyn och för en sväng om. Här har många hittat människan i sitt liv under de 30 år som stället har funnits. Hit går man mitt i veckan för en drink efter jobbet i det vackra inglasade orangeriet. Eller för klassiksern Filé Oscar som man lovar att aldrig, aldrig ta bort från menyn.

En riktig populär klassiker, Rosa Pantern huserar också här. Snabbmatsrestaurangen med kiosk och salladsbar dit alla går. Det här är ett hak för hungriga, nästan dygnet runt. Här får man sig nattamat fram till morgonkvisten om man vill det. Och man är alltid glatt välkommen. Gott som tusan är det också!

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt