Reklam

Läslusen har fått en baby!

Läs vidare

Hos webbshopen Sötasmå finns färdiga presentpaket till de minsta

Mitt på en av Uppsalas mest genuina butiksgator, Drottninggatan mellan Stora Torget och Carolina Rediviva ligger barnbokhandeln Läslusen. Det är hit Uppsalaborna går för att hitta de perfekta presenterna till sina små kompisar, eller för att få tips på hur man får sina egna barn att börja läsa. Och nu har butiken fått en egen baby!
Webbutiken Söta små, där du kan köpa omsorgsfullt utvalda och vackert inslagna presenter är född!

I butiken, som vänder sig till barn upp till cirka 13 år, trängs klassikerna om Pippi Långstrump, Alfons Åberg och Pelle Svanslös med hela hyllor fyllda med faktaböcker, spänning och en hel del böcker skrivna av lokala uppländska författare.
– Många kommer hit för att hitta den perfekta presenten till barn som fyller år. Det är inte alltid så lätt att hitta rätt bok till alla, men vi som jobbar här är genuint intresserade av barnlitteratur och kan guida rätt, förklarar Eija Lietoff Schüssler som äger butiken.
Det kommer ofta frågor som hur mycket en åttaåring kan läsa, eller om det finns böcker om speciella ämnen som är populärt hos barnet just nu. Då kan Eija och resten av personalen hjälpa till.
– Vi utgår alltid från barnet. Vi har koll på vad som finns och kan nästan alltid hitta rätt bok oavsett om det är dinosaurier, rymden, mysterieböcker eller hästböcker som är det mest spännande för stunden …

Skräddarsydda presenter
Eija väljer alla böcker till butiken själv och här finns även en hel del leksaker, pyssel, spel och pussel.
För några år sedan började man komponera ihop färdiga presenter till de minsta.
– Det har blivit jättepopulärt. Vi skräddarsyr presenterna till de små. Vi gör paket med en bok och lägger till en leksak eller ett gosedjur, till exempel. Vi slår in gulligt med ett genomgående tema och skickar med ett kort som passar till. Det går bra att skiva kortet själv eller om man köper online så ordnar vi det om man vill, så kan man skicka direkt till födelsedagsbarnet. Det går bra att beställa och hämta i butiken också förklarar Eija.
Både privatpersoner och företag har upptäckt servicen med färdiga babypresenter utvalda av Eija och hennes kunniga personal.
– Servicen är att vi fixar hela paketet och kan se till att det kommer fram. Vi har olika varianter i olika prisklasser på Sötasmå.se, men det går så klart bra att komma in i butiken och beställa också, förklarar Eija, medan ihop plockar ihop en doppresent. Boken Allt fantastiskt du kan bli av Emily Winfield Martin packas varsamt in i silkespapper tillsammans med en rosa kanin och ett vackert illustrerat kort.

eija vid hylla

Och den stora frågan som många ställer sig är så klart:

Hur får man barnen att tycka om att läsa?

– Utgå ifrån barnet, inte vad du själv tyckte om när du var liten. Inte heller vad du önskade att ditt barn vill läsa. Om barnen gillar böcker om små kaniner på upptäcktsfärd, skriven med stora bokstäver och korta meningar – försök inte få dem att läsa om forskning. Tids nog kanske de hittar dit också, men det viktigaste är ATT de läser, inte så mycket vad i början, tipsar Eija.

Butiken är en oas både för vuxna och barn. Här finns en spännande faktaavdelning, full av böcker i olika svårighetsgrad om djur, natur, geografi, vetenskap, forskning och så klart rymden!
Längre in i butiken kliver man in i babyavdelningen! Massor av härliga böcker för de allra minsta samsas med mängder av ulliga gulliga kaniner och andra gosedjur. Sötchocken är total!

900 x 506 pelle

Presenter med Pelle Svanslös och hans vänner är populära

Klassikerna finns i ett hörn för sig och det är lätt att bli nostalgisk bland Elsa Beskows vackra breda böcker som samsas med Alfons Åbergböcker invid Spöket Laban, Emil och Pippi.
Intill möter man Uppsalagodingarna Pelle Svanslös, Maja Gräddnos, Bill & Bull och de andra på en alldeles egen hylla.
För Uppsala gillar sina katter.
– Uppsalapaketet med Pelle och Maja är populärt, många vill ha Pelleböcker och figurer till släktingar och vänner i andra delar av Sverige. Uppsalaborna är stolta över Pelle Svanslös, det märks tydligt, förklarar Eija

”Boken är central i mitt liv”

Eija Lietoff Schüssler tog över butiken Läslusen på Drottninggatan 6 för tio år sedan.
– Jag var stamkund innan och när jag fick höra att butiken var till salu så slog jag till direkt. Och jag har inte ångrat mig en sekund, förklarar hon.
Hon visste tidigt att hon villa syssla med böcker och har provat på att både formge, skriva och att illustrera.
– Jag upptäckte att min talang var att förmedla det som andra skapar. Fina, välskrivna böcker för barn och unga. Boken är central i mitt liv, säger Eija.

 

Sötasmå

Webbshop  Instagram   Facebook

Läslusen

Drottninggatan 6
Tel: 018-13 47 00
Hemsida  Instagram  Facebook


Reklamartiklar på Hejauppsala.com
Dessa artiklar är reklamsamarbeten med spännande utvalda Uppsalaföretag.

Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt