Årets marknadsförare av Uppsala

Folket röstade på Sepideh Wägner

Sepideh Wägner är Årets marknadsförare av Uppsala 2021. Med över hälften av folket röster var valet inte svårt.

 Åh, vad glad jag blir, utbrister hon när hon får veta att just hon får utmärkelsen.Sådan uppskattning får man sällan som lärare, förklarar hon.

Sepideh Wägner är lärare på Ellen Fries gymnasium i centrala Uppsala. Hon undervisar i engelska, samhällskunskap och entreprenörskap. Under året har hon fått utmärkelsen Europas bästa lärare i just entreprenörskap.

När Sepideh pratar går det undan. Hon gestikulerar och förklarar, hon uttrycker sig tydligt och energin verkar aldrig sina.

Hon har arbetet som lärare på Ellen Fries i två år. Många av eleverna som går här har bagage med olika problem, de har inte den högsta antagningspoängen och drömmer sällan om att bli den nya Bill Gates. Målen är ofta att komma ut i arbetslivet och så småningom bo i en egen bostad.

Det är här Sepideh kämpar. För att de ska få chansen och för att de ska förstå att de är värda den. Att det finns framtid och hopp.

Hon kom till Sverige 1987 och växte upp i Gottsunda, då fanns en helt annan mentalitet här, en helt annan värld.

 Mina föräldrar lärde sig svenska, det fanns förväntningar att man skulle vilja jobba. Ska vi förvänta oss att våra unga ska kunna bete sig, kunna sociala koder, så måste vi lära dem. Jag kan visa att det går, förklarar hon. Det är viktigt att få eleverna att förstå att man skapar sina egna möjligheter. Det är extra viktigt för tjejerna. Killarna har ofta den förväntningen på sig, men sällan tjejerna.

Hon drivs av att unga som lever i utkanten ska få bli en del av samhället. Att de får bli aktiva samhällsmedborgare, som kan starta företag, leda idrottsföreningar och får självförtroende och kan uppskatta sin stad och sitt närområde.

– Oavsett var du kommer ifrån kan bidra till samhället, förklarar hon.

 

Sepideh har varit tillsammans med Paul i nitton år och de har två små pojkar. Hon driver företag vid sidan om sitt läraruppdrag.

– Jag alltid haft företag, drömmen är att lära mig och att vara uppdaterad för att legitimera, jag vill vara i den verklighet som jag undervisar om. Jag kommer nog alltid att vara i två världar. Jag älskar den akademiska världen, att lära, men också att se saker växa, säger hon.

Hon har många planer och sprudlar av energi, orden forsar ur henne när hon berättar.

– Om tio år skulle jag vilja att mitt bolag är så stort att jag kan anställa några av mina elever … eller att de kan anställa mig, säger hon och fortsätter. Vi har elever som är riktiga stjärnor, tänk om vi skulle kunna ha en Wall Of Fame med gamla elever som förebilder om 10 år här på skolan, drömmer hon.

 Vi behöver fler lärare som är genuint engagerade i elever som är utsatta. Jag vill leva i ett samhälle där mina grabbar kan vara trygga. Jag måste jobba för ett tryggare och bättre samhälle.

Och trots att det ibland är motigt, att engagera både elever och att få företagare att ställa upp, så är hon positiv.

– Det finns så mycket potential. Uppsalas unga är drivna, kunniga och verbala. Det spelar ingen roll vilket yrke de vill satsa på, vi har sett helt tokiga idéer, huvudsaken är att eleverna dyker upp, så jag kan få visa hur man gör. Vi behöver fler företag som kan ta emot våra elever. Som kan vara mentorer eller erbjuda praktik. Folk som jobbar på vanliga jobb, man behöver inte vara superentreprenör eller vd för att hjälpa till. Företagare finns ju i alla branscher, säger hon.

Sepideh är påhittig, hon tar till alla knep för att få eleverna att engageras sig, att dyka upp på arbeten och i skolan.

– Under julen ska jag sätta mig in i hur Tik Tok fungerar, det är ju där vi kan få eleverna att lyssna förklarar hon entusiastiskt.

Ett annat tioårsmål är att lära sig prata flytande arabiska. Energin verkar aldrig ta slut.

– Jag ser fram emot att få se mina elever ta studenten nästa sommar, att de kan få komma ut i arbetslivet, det är min dröm, avslutar hon.

Motivering: Årets marknadsförare av Uppsala

Läraren Sepideh Wägner är unik. Hon motiverar eleverna på Ellen Fries gymnasium till framgång i sitt UF-företagande och hon ger dem konkret vägledning för att kunna lyckas i framtiden. Sepideh är en sann förebild som lyfter Uppsala som ett gott exempel i Sverige och hela Europa. Med 57% av folkets röster är hon Årets marknadsförare av Uppsala.

Övriga nominerade: Frida Leijon & Jonathan Tigrar

Det finns så mycket potential. Uppsalas unga är drivna, kunniga och verbala. Det spelar ingen roll vilket yrke de vill satsa på, vi har sett helt tokiga idéer, huvudsaken är att eleverna dyker upp, så jag kan få visa hur man gör.

Reklam
Bild från gamla uppsala med texten kultur Bild från gamla Uppsala med texten kul-tur
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt