Uppblåsbar flamingo i en pool

Svandammen blir bad

Sedan flera år tillbaka har Svandammens svanar lyst med sin frånvaro. Nu flyttas även de fåglar som finns kvar för att ge plats åt ett bad för Uppsalaborna i sommar.

Direkt efter sista april-firandet sätter ombyggnaden i gång. Vattnet måste renas, botten rensas och två nya flytbryggor kommer att byggas för solbadande gäster.

Man räknar med badet ska stå klart för premiärbad den 14 maj.

– Svandammen är 1,5 meter djup på sina ställen, vilket gör den till en perfekt plats att svalka sig på, men samtidigt är den ganska säker för alla badsugna, säger Ariel Dopping, ordförande i nybildade Svadammsbadarnas vänner som ligger bakom förslaget som nu blivit verklighet.

På den lilla ön mitt i dammen kommer en självbetjäningsbutik med förfriskningar installeras och uthyrning av handduk och badkläder kommer att finnas på plats.

Anrika Flustret som ligger intill, satsar nu hårt på badsugna gäster under sommaren, med beachklubb i trädgården och badhytter för gäster som vill byta om lite mer privat.

Entreprenören Jonathan Tigrar som driver GoAdventure och, bland annat, arrangerar takvandringar på Slottet har skickat in en ansökan för att få bygga en linbana från slottstornet ner i Svandammen
– Det skulle verkligen sätta Uppsala på kartan och jag både tror och räknar med att kommunen och polisen snabbar på med ett beslut i frågan, säger han.

Fåglarna som finns i Svandammen i dag kommer att sövas ner och flyttas till fågelreservatet Trunsta träsk i Knivsta och kommer inte att lida under transporten.

Eventuella fiskar kommer att lämnas kvar i dammen
– Pensionärerna ska inte diskrimineras, att mata fåglarna är en mänsklig rättighet, slår Ariel Dopping fast.

EDIT: Det här är alltså ett 1aprilskämt, men visst är det en bra idé?

Pensionärerna ska inte diskrimineras, att mata fåglarna är en mänsklig rättighet

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt