Uppsala är årets superkommun

Tidningen Dagens Samhälle har utnämnt Uppsala kommun till Årets superkommun.

Kommunens starka ekonomi, antal företag och kommuninvånarnas utbildningsnivå är några av anledningarna till att redaktionen anser att Uppsala står starkt rustad inför framtiden.

Redaktionen för Dagens Samhälle listar varje år vilka kommuner i Sverige som står särskilt starkt rustade inför framtiden. I årets ranking är Uppsala en av tre kommuner som utnämns till Årets superkommun. Rankningen bygger på 40 000 mätpunkter fördelade i hundratals variabler, bland annat hur många nya invånare som lockats till kommunen, hur många företag där finns och hur hög utbildningsnivå kommuninvånarna har.

Dagens Samhälle har även mätt kommunernas arbete inom Agenda 2030 och frågor om hur kommunen sköter sina kärnuppdrag, som skola, barnomsorg och äldreomsorg. Dagens Samhälle undersöker inte bara hur det ser ut nu, utan granskar också utvecklingen de senaste åren vilket enligt tidningen ger en bild av vilka kommuner som står särskilt starkt rustade inför framtiden.

Så här lyder Dagens Samhälles motivering till Uppsalas utnämning i kategorin städer och stadsnära kommuner: ”I den anrika universitetsstaden har invånarna hög utbildningsnivå och en stor del av dem är i arbetsför ålder. Uppsala har i år klättrat några pinnhål i kategorin ”ekonomi”. Senaste bokslutet visar upp ett stabilt resultat, men äldreomsorgen behöver stärkas och ökad arbetslöshet är ett orosmoln. Kommunen rankas högt i kategorin ”klimat/miljö”, och just nu byggs stadshuset om med sikte på ökad ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Det kommer till exempel bara att finnas ett fåtal parkeringsplatser, besökare förväntas gå eller cykla. Och när kommunens egen personal kör i tjänsten drivs fordonen i stort sett fossilfritt.”

Utmärkelsen delades ut digitalt på Stora Samhällsgalan den 18 maj.


Gillar du superkommunen Uppsala? Sajna upp för Heja Uppsalas nyhetsbrev HÄR för massor av positiva wibbar från Uppsala

Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt