Foodtrucks i Uppsala

Uppsalas foodtrucks  gör stan lite skönare

Läs vidare

Spännande käk från en vagn – svårare än så är det inte

Uppsala har blivit en foodtruckstad att räkna med. De finns i hela staden och i mängder av varianter

Foodtrucks är i dag ett givet inslag i Uppsala och bildar platser som inte bara serverar mat från hela världen utan ger också en skön känsla i stadsbilden. Ett komplement till vår erkänt goda restaurangutbud som gör stan lite härligare.

I Uppsala hittar vi en hel del matvagnar i utkanten av staden. I områden som Fyrislund, Boländerna, Librobäck och Rosendal kan man enkelt svänga förbi och få vällagad och spännande mat från olika kulturer.

Utbudet växer hela tiden. Under vintern har till exempel Knifetown Burgers, som ligger på femte plats av 100 när Burgerdudes rankar burgare i hela landet, flyttat från Knivsta till stan och huserar nu på Kungsgatan 113. Den blå vagnen har snabbt blivit ett populärt alternativ hos Uppsalaborna.

 

I området Bouleråker vid Fyrisån i Ulleråker har burgarvagnen Frick och Hagbergs huserat under några somrar, när de inte rullar vidare till olika evenemang i och runt staden. Här infinner sig den där härliga stämningen, men folk som sitter ner, spelar boule, tar en dricka och hänger i skenet av ljusslingorna. I skrivande stund är det lite oklart hur det blir i år, men vi håller så klart alla tummar vi har för att det blir en fortsättning.

Korv-Olle är en minst sagt nischad korvmoj, med egna korvar i olika varianter med allt du kan tänka dig i tillbehörsväg. Bara namnen på korvmenyerna är i sig värt ett besök på Arkgatan i Fyrislund.

En ny stjärna på foodtruck-himlen är den lokala vagnen Kock-Johans i Librobäck som serverar mat från hela världen inspirerat av ägaren själv (Kock Johan) som har många resor runt jordklotet i bagaget. Ena dagen är det cajun på menyn, den andra svensk husman och den tredje kan det dyka upp en grekisk meny. Håll koll på instagram.

En riktig goding är den rosa Heta Köket-vagnen som serverar mexikanskt. Till vardags hittar du den hos The Cornament på Säbygatan där du kan kombinera en grym middag med ett parti cornhole med vännerna. Men ibland är den ute på vift. Håll koll via sociala medier.

En annan kär mexikanare, Tapicante, var tidiga med exotiskt vällagat käk från vagn i Uppsala. Vagnen lever fortfarande och man har under de senaste åren etablerat två fasta restauranger i centrala staden. Så kan det gå!

Foodtruck uppsala

KockJohans och Heta köket

Finessen med just foodtrucks är att det finns så mycket att testa. Spännande mat från olika kulturer, inte sällan omsorgsfullt vällagad med en stor portion kärlek.

Det blir opretantiöst med påfallande ofta med en hög nivå. Många vagnar är fantasifullt snygga, en del propra och några ganska oansenliga vid första anblicken. Men man vet aldrig vad som döljer sig innanför plåten. Att testa är det enda tipset där. Foodtruckägare är inte alltid supervassa på marknadsföring, men det kanske är en del av mystiken. Dom som vet dom vet …

 

Många av Uppsalas food-trucks går att hyra till fester och flera erbjuder catering. Boka och låt en yster entreprenör sköta resten.

För just det är en annan uppsida med foodtruckkulturen. Det är ett ganska enkelt sätt att få ivriga matentreprenörer att starta sin egen restaurang eller ett café. Det är ingen stor kostnad att starta upp i jämförelse med en restaurangverksamhet. Man har en fördelaktig mobilitet, som ju gör att det går att komma till kunden och att kunna placera sig där folk samlas, på till exempel festivaler eller nära en park på sista april.

En härlig lite udda fågel, som startade just så, är Padelling Pizza Palace. Två arbetslösa unga killar som har tagit saken i egna händer. Svetsat ihop en mobil pizzaugn, monterat den bakom en cykel och … vips så hade man både jobb och en mycket omtyckt produkt. I dag ses cykelpizzan på event, festivaler och på stan. Det finns planer på en pizza-moppebil i form av en cool Piaggio Ape (googla så fattar ni) till sommaren …

Strax nedanför Domkyrkan, vid S:t Eriks torg har det länge varit Foodtruckhub, där flera olika vagnar ofta samsas om saligheten i ett perfekt läge för både lunchsugna och de som är på väg genom stan. Där varierar utbudet lite så det finns all anledning att gå förbi en sväng med jämna mellanrum.

Vaksala torg har nästan alltid en eller ett par foodtrucks på plats och ibland många fler, framför allt när det är marknad, loppis och andra evenemang.

Frick & Hagberg på Bouleråker

Frick & Hagberg på Bouleråker

Ett givet mobilt inslag i Sommaruppsala är annars Pellecaféet i Carolinaparken som serverar fika och våfflor vid lekparken.

Balkan Steak är en lite anonym goding väl värd ett stopp. Den ligger i Rosendal och här kan du räkna med kärleksfullt vällagad Pljeskavica och Cevapcici – bland annat. Eller varför inte slå till med en Balkan grilltallrik med massor av smått och gott?

En annan favorit är grekiska pärlan Pita Gyros Petridis som huserar vid Nelins på Börjegatan.

En veteran i sammanhanget är Dylan’s, som länge var en favorit bland bilburna som gärna köade hela lunchen för en åtråvärd burgarupplevelse. Foodtrucken blev sedan en snabbmatsrestaurang, men i dag finns originalet åter på hjul och nu med grym barbeque. Dylans BBQ Spot hittas vid K-rauta i Librobäck.

Många byar och samhällen runt Uppsala har en thaivagn som nästan alltid är värt ett besök. Det går nästan inte att misslyckas med thaimat från en vagn vad det verkar. Har du inte provat så är det verkligen dags att byta ut tacofredagens familjemiddag till något nytt …


LÄS OCKSÅ: Bakgatan i Krakow är drömförebilden (Susanna Lans)

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt