Heja Uppsala

Konststråk för läsglada barn i Uppsala

Det nya ALMA-stråket i Uppsala är ett konststråk med barnperspektiv. De fem konstverken finns längs med Klostergatan och leder fram till Stadsbibliotekets barnavdelning.

ALMA-stråket är det första konststråket för barn i Uppsala.

ALMA-priset, Astrid Lindgren Memorial Award, är världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Konstverken i konststråket utgår från barnets perspektiv och värnar barnens rätt till reflekterande och nyskapande konst.

– ALMA-stråket rymmer så många viktiga dimensioner. Mitt i Uppsalas stadskärna ger vi plats för barnen och deras möten med konst och litteratur. Samtidigt som vi lyfter några av vår tids stora barn- och ungdomsförfattare, säger Linda Eskilsson (MP) ordförande i kulturnämnden.

De fem ALMA-pristagare som lyfts fram är Kitty Crowther, Barbro Lindgren, Meg Rosoff, Maurice Sendak och Shaun Tan. Dessa författares konstnärskap hyllas genom olika spännande uttryck. Det varierar med bronsskulpturer, tittskåp, hemliga spår i marken samt ljusskyltar och en serie väggbilder.
Det är fem konstverk av konstnärerna Kolbeinn Karlsson, Eva Larsson, Helena Piipo Larsson, Sara Möller och Johan Thurfjell som belyser vikten av bra litteratur för unga läsare genom att lyfta olika ALMA-pristagare.

LÄS MER: Klosterparken blir najs i sommar

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt