Sommartips i Uppsala

Uppsalaproffset John Rings bästa sommartips

Uppsala har de senaste åren utvecklats till en riktig bra sommarstad. Här finns mängder av saker att göra för både Uppsalabor och turister.

Under sommarmånaderna är det mängder av konserter i Stadsträdgården, både i Parksnäckan och Gula villan. Denna sommar gästas Parksnäckan av bland annat gitarrvirtuosen Yngwie Malmsteen och Carola.
Andra större konserter äger rum i Botaniska med Thomas Stenström samt festivalen Music in the garden. Större musikfestivaler är Uppsala Reggae Festival och Homecoming-festivalen med bland annat Zara Larsson och Uppsalas egna Veronica Maggio.

Sommargatorna och årummet gör Uppsala unikt. Här finns många trevliga uteserveringar, parker och platser att upptäcka. I år rekommenderar jag att testa de nya uteserveringarna vid Fyristorg. Torget är en historisk plats med härlig torghandel på lördagar.

I år har Linnéträdgården fått ett fik precis vid entrén. Botaniska trädgården har Café Viktoria där man kan slå sig ned efter att ha strosat runt och kollat på alla växter i den fina trädgården.

Att vandra längs med Fyrisån för att hitta en trevlig plats är perfekt för lediga sommardagar. Jag brukar följa östra sidan för att sen ta mig över bron till Studenternas. Perfekt promenad inför någon av Sirius hemmamatcher!

Är man intresserad av kultur och historia har Uppsala mycket att erbjuda. Här har vi allt från en vikingatidafestival (den 14–16 juni 2024) i Gamla Uppsala till dagliga visningar i Domkyrkan. Årets stora comeback är Gustavianum som öppnar upp igen efter flera års renovering. Ta del av Uppsala universitets skatter och det fantastiska huset med den häftiga anatomiska teatern.

Att bada är ett måste på sommaren. Utebadet på Fyrishov är en klassiker för generationer av Uppsalabor. Vill man dock bada i någon sjö eller å så har vi allt från Lyssnaängens badplats till Storvad i Gamla Uppsala. Min favorit för bad är Borgardalsbadet i Länna. Passar utmärkt att kombinera badturen med att åka veterantåget Lennakatten.

Trevlig Uppsalasommar/John Ringh, Destination Uppsala

Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt