Lyxig hållbarhet

Många tror att en mer hållbar livsstil kommer att bli så mycket tråkigare.
Jag tror snarare att livet blir ännu härligare om jag alltid försöker välja en mer skonsam produkt eller tjänst

Nyckeln tror jag är att se möjligheter i nya affärsidéer och ny teknik som ger oss nya, bättre sätt att leva. Maten är en sådan näring, där det sker mycket utveckling. Till exempel nya odlingssätt med livskraftiga arter där restprodukter tas tillvara.
Att odla mer fisk, skaldjur och alger, så kallat vattenbruk, anses av många som viktigt för att vi ska kunna få bra mat utan att fiska ut haven.

Jag älskar ostron och har just kommit hem från en resa i Frankrike där vi besökte en ostronodling.
Odlade ostron är miljövänliga och hälsosamma med proteiner, omega-3 fettsyror, vitaminer, mineralämnen och antioxidanter. De bidrar till att minska övergödning och behöver inget foder eftersom de tar upp näringsämnen direkt ur vattnet.*
Vattenbruket är en stor och växande näring i världen och i Sverige forskas mycket på utökad odling av ostron. Svenskarnas konsumtion av ostron har på tio år ökat med över tusen procent.
Tänk vad mycket nya möjligheter till arbetstillfällen detta skapar!

Så ha gott samvete nästa gång du avnjuter dina ostron från en EU-godkänd odling, hemma eller vid någon lokal skaldjursbar. Speciellt om du sköljer ner dem med ett krispigt bubbel, tillverkat av någon ekologisk vinproducent på Österlen.

*Källa Livsmedelsverket.

//Mia Ulin, journalist och delaktig i hållbarhetsnätverket Uppsala:2030

 

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt