december i Uppsala

Ta dig an december som du vill

December betyder så klart mest jul.
Jag går alltid all in med jul redan första advent (och i år till och med en vecka tidigare). Då snackar vi ljusstakar, gran, tomtar och den första julskinkan.

Jag älskar blommor och nyser mig igenom hela månaden medan jag gläds åt hyacinter i alla hörn.
Jag och min dotter köper två nya julkulor varje år och granen börjar bli full.
Vi börjar också bygga ett pussel på köksbordet, det blir inte ofta klart.
Har aldrig varit så himla noga med att göra ”som man ska”. Regler är till för att brytas – bara man är snäll, mot alla!

För den som gillar traditioner och gamla seder så är Annadagen (9 dec) och Tomasdagen (21 dec) viktiga.
Annadagen betyder start på julen. Då förväntas man lägga lutfisken i blöt, smaka av det hemgjorda julölet, baka allt julbröd, stöpa ljus och riva av jultvätten.
Ja, ni hör ju … I-N-G-E-N kan ju hinna med det där. Lutfisk – blä. Julöl, ljus och bröd är godare som köpes. Och jultvätten, jag orkar inte ens ta reda på om det betyder tvätt av kläder och annat. Eller kropp och knopp.
Jag har en julfest med tjejgänget inbokat på Annadagen – det kan bli en tradition!

På Tomasdagen ska alla förberedelser vara klara och julfriden ska visst infinna sig, jojo …

Mina topp 3-jultraditioner

♥ Någon dag innan julafton gör jag Janssons frestelse och alltid, alltid en liten enportionsrackare som bara är till mig. Avnjutes med en kall julmust när alla andra gått i säng.

♥ Sov under Kalle. Tricket som räddar vilken utmattad julprojektledare som helst. Släck ner och gör ”mys” när Benjamin Syrsa tar över. Se till att paxa plats i ett soffhörn, eller en saccosäck. Försök låta bli att snarka!

♥ Köp tulpanlökar på rean i slutet av hösten, det finns i butik fortfarande. Stoppa ner i fina glas eller krukor, ställ bakom en gardin och flytta fram när du tar bort adventsstakarna. Inom några veckor har du tulpanknoppar i dina fönster och livsgnistan återvänder. Att hjälpa våren på traven är aldrig fel. En perfekt gåbortspresent dessutom.

♥ Det kryllar av julmarknader, tomtetåg, luciafiranden i Uppsala i december. Det är mys på riktigt och jag tror att vi mår bra av att just mysa just u december.
Kolla in kalendern för tips

Puss & Kram/Susanna

Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt