Joakim Malmberg är nyfrälst UF-lärare och uppmanar alla att vallfärda till mässan på Fyrishov 7 mars där eleverna visar upp sina företagsprojekt. Här kan du möta morgondagens entreprenörer, låta dig imponeras av vissa och erbjuda ett tryggt första möte med kunder utanför skolan för andra. En mässa som erbjuder framtidshopp för både utställare och besökare.

Ungdomar överbord – och det är du som håller i livbojen

När jag 36 år gammal, ganska precis tio år efter min första examen, bestämde mig för att skola om till lärare överöstes jag av uppmuntran från min omgivning. Det måste vara världens viktigaste jobb sa flera. När jag nu har varit i skolans värld i två år, och undervisat i Ung Företagsamhet, kan jag konstatera att det är ett jobb som känns både viktigt, mäktigt och roligt. Och svårt så klart!

Att försöka skapa inspirerande lärmiljöer i stora grupper med mycket buller, stök och skärmar som ständigt pockar på uppmärksamhet är utmanande. Det är lätt att bli en tjatig vuxen och är det någonting som gymnasieelever är trötta på så är det att bli behandlade som barn.
De känner ju själva att de är redo att ta världen med storm. Att nu får det vara nog med torrsim och teori, att det är dags att kasta sig ut på djupt vatten. Vissa tar sig lätt och ledigt in till land, medan andra börjar plaska och behöver en livboj. Här utgör Ung Företagsamhet och mässan på Fyrishov, torsdag 7 mars, en utmärkt övergång mellan barnbassängen och vuxenvärlden.

För er som inte är bekanta med vad Ung Företagsamhet innebär så får eleverna utveckla, starta, driva och avveckla ett eget företag under ett helt läsår, i med- och motgång. På mässan får de dessutom chansen att mäta sig med andra företag genom prestigefyllda tävlingar i allt från bästa säljare, snyggaste monter till bästa företaget som helhet.

Uppsala behöver sluta samman och hjälpa till att bygga den här bryggan till världen utanför skolan, genom att besöka mässan. Bara några timmar, en endaste dag, för att visa eleverna att allt slit de lägger ner i skolan med att testa att starta företag spelar roll på riktigt. Eleverna har förberett sig efter bästa förmåga och är nervösa men framför allt laddade för att visa upp sina alldeles egna företag. Det är en mässa fylld av energi, entusiasm och lärsituationer som vi har svårt att simulera fullt ut i klassrummet.

Om vi ska berätta för ungdomar att skolan är någonting viktigt måste vi också visa att vi är engagerade. Att vuxenvärlden är nyfiken, intresserad och imponerad av vad eleverna gör med sina UF-företag är en otrolig boost. Sådana sammanhang får eleverna att växa, se sin egen potential och förstå kopplingen mellan det de lär sig i skolan och livet utanför.

Så, välkomna till Fyrishov 7 mars! Behandla eleverna som vuxna och simkunniga, men var redo att erbjuda en hjälpande hand om ni märker att de blir osäkra.

Joakim Malmberg Uppsala

//Joakim Malmberg, UF-lärare

 

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt