Studentguide Uppsala

Hej student

Varmt välkommen till Uppsala. Jag gissar att du tycker att det är oerhört spännande och kanske, kanske lite pirrigt. Men du kan vara lugn. Uppsala är en grym stad och du kommer garanterat få fina minnen för livet här.

Du har säkert fått massor av information och tips från universitet, kårer och andra. Jag vill passa på att ge några tips från en vanlis som dessutom gissningsvis är cirka 30 år äldre än du. Vi kör från A till Ö.

Akademiska sjukhuset är ett av Sveriges största. Skulle du till exempel råka ut för en brännskada så kan du inte vara på något bättre ställe än just i Uppsala.

Bandystaden vill vi gärna kalla vår stad. Det beror på att SM-finalerna i bandy oftast spelas här och då jädrar är det fest! Du behöver inte gilla bandy, men partyt med bandyfrukostar och mängder av ystert folk från städer som Bollnäs och Västerås invaderar gatorna. Gillar du bandy tar du dig till Studenternas och skriker dig hes iklädd Siriushalsduk.

Cykla. I Uppsala cyklar vi. Men köp aldrig, aldrig en ny fancy hoj! Den kommer tyvärr med stor sannolikhet att bli stulen. Skaffa en stabil ful cykel och lägg pengarna på ett bra lås. Det finns flera cykelhandlare som säljer begagnat.

Digga. Det finns en hel del musik om Uppsala. Mina favoriter är Välkommen Hem med Labyrint och En Lennakatt med Adolphson & Falk. Sätt på repeat!

Evenemangskalender. Det finns en stor och bra och den hittar du på Heja Uppsala.

Forumtorget ligger mitt i city och här händer det grejer hela tiden. Dans, konst, musik, prova på-grejer och massor av annat. Här finns också caféer och en ovanligt lång soffa för häng.

Gränbystaden är Uppsalas andra centrum. Här finns en välfylld galleria, med Uppsalas bästa ICA och även handelsområde med alla klassiker.

Heja Uppsala ska du följa! På Facebook och Instagram om du vill ha koll på vad som öppnar nytt, vad som händer och annat kul.

Innebandy är stort i Uppsala. Svenska mästarna Storvreta spelar sina matcher i Ifu arena och då är det fest. Hagunda spelar i samma serie om man vill heja på två.

Jobba är inte så dumt om man hinner. Ett tips är Facebookgruppen Jobb i Uppsala

Kör du bil? Se upp för korsningarna där huvudleden är en sväng (Övre Slottsgatan/Drottninggatan och Nedre Slottsgatan/Munkgatan/Sjukhusvägen) Även om du har koll så har väääldigt många okoll. Sen får du inte köra genom staden på Kungsgatan. Mitt tips är att lämna bilen hemma. Var rädd om dej!

Läs Pelle Svanslös. Du kanske har koll på Uppsalas största kändis, men mitt tips är att läsa böckerna igen, men Uppsalaögon. Du kommer att lära dig grejer som du inte lär dig på Universitetet.

Musik. Det finns huuuur mycket som helst för den som gillar att gå på konserter. Oavsett om du gillar finstämt, jazz, hårdrock eller annat. Håll koll på Uppsalas största kalender och börja planera.

Nyheter. Upsala Nya Tidning heter lokalorganet, där behöver du vara prenumerant för att kunna få reda på vad som händer. vi lyssnar på Radio Uppland 

Hos oss på Heja Uppsala får du bara positiva nyheter som får dig att må bra, glöm inte att följa!

Oinrett? I Uppsala har vi ett stort IKEA, dit går buss nummer 10. Man kan låna en lådcykel där om man vill trampa hem sina fynd.

Partaja. Birger Jarl, Frenchi (Asian Square) och Saluhallen är tre heta tips för klubbsugna. Baras öppnar inom kort sitt andra ställe i city. Billigt med studentrabatt!  Unico är också poppis. Och så klassikern Palermo såklart!

Qualityshopping. De stora kedjorna finns i stan, men när du vill hitta lite mer spännande mode så rekommenderar jag Herta eller Blanco. Båda har dessutom grymma Instagramkonton.

Retrofynda. Second hand är ett bra tips för dig som just flyttat hit. I Boländerna finns ett gäng secondhandbutiker. Vill du hitta riktgt coola grejer beger du dig till Retrolyckan. Läs mer: Lyckan är att få ge gamla saker nytt liv

Supporta.  Uppsala basket har elitlag i de högsta ligorna på både herr och damsidan. Almtuna är det som gäller om du gillar ishockey, men se till att ta på dig varmt. Isladan på Gränbyfälten har massor av charm, lyx och värme är inte en del av den charmen.

Just nu finns ypperliga tillfällen att vårda ditt kommande Uppsalahjärta genom att bege dig till Studenternas för lite fotboll på allra högsta nivå. Uppsala fotboll spelar i Damallsvenskan och Sirius i herrvarianten.

Taxi. Det finns många bolag i stan, kolla priset innan, det kan variera en hel del. Uber funkar också finfint.

UL-appen. Fiffigaste sättet när du ska åka buss och tåg. Ladda reskassa för billigaste biljett,

Valborg är inte en dag i Studentuppsala utan typ en vecka. Vill du smälta in i stan säger du dock Sista april.

X som i kryssa. Passa på att ta en båttur längs Fyrisån. Det är magiskt vackert.

Yla. K Karaoke sjunger (eh …) vi karaoke med vännerna. Boka ditt rum och kör. Poppis ställe att runda av kvällen på.

Zippa. När du vill ta en drink och spana på folk kan jag rekommendera någon av ställena på Dragarbrunns Torg. Stationen och Katalin är också säkra kort. Läs mer: Hög tid för häng under bar himmel

Årummet längs Fyrisån ska du inte missa. Promenera, slå dig ner på en bänk. Fiska. Närmare strandhäng än så här kommer du inte i den här staden.

Ät delikatesser. Vill du unna dig något extra eller bara insupa härlig miljö så yar du en sväng i Uppsala saluhall. Ta ett glas vin eller en kaffe och titta på folk. Köp med dig en grym ost hem.

Öl är vi bra på i Uppsala. Bryggeriet Ångkvarn brygger eget. Taps, DomCraft, Williams, O Connors och O’Neill’s har gedigna utbud och kunnigt folk bakom tapparna. I Kvarnengallerian hittar du en sprillans ny ölhall. Välj Uppsala brygghus och Tempel brygghus om du är en Uppsalalover.

Välkommen till Uppsala, jag hoppas att du får kul!/Susanna

Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt